Thorén: Matchen gav två tydliga besked

avPetra Thorén

Sportbladet på plats i Monaco

Foto: Foto: AFP
Svensken tillbaka i startelvan.

MONACO. Det var en match som gav två tydliga besked.

Efter en sommar full av spekulationer bekräftade PSG-presidenten Nasser Al Khelaifi att Zlatan Ibrahimovic stannar i PSG.

Zlatan själv intygade att han är fin i fötter och Rysslandstark i kroppen.

Sportbladets Petra Thorén.

Det var en behaglig comeback för Zlatan Ibrahimovic. Under dagen tog han och vännerna en långsam promenad utmed lyxhamnen i Cap d’Ail. Svensken gick i maklig takt och sneglade på monsterbåtarna med söndagstrött besättning framför Ipads. Ett kvarter bort samlades Monaco-fansen. Upprymda av fotbollsfesten med mästarna på plats i furstendömet, som är mycket men inte en traditionell fotbollsmiljö.

Kvällen på Stade Louis II blev bortsett från kortare perioder i matchen också en bekväm resa för gästerna.

PSG var, utom i början av andra halvlek då nye favoriten i Monaco Stephan El Shaarawy for fram i hög fart, det bättre laget. Och Zlatan Ibrahimovic höll hög klass.

Fötterna var mjuka, bålen stenhård (vilket kommer att krävas mot ryska backar som kommer hänga mer i hasorna än vad Monacos mittbackar gjorde i går.)

Svensken ville ha och fick utrymme att ha mycket boll. Han gick ofta ner djupt i banan och hämtade boll, medan Cavani och Lucas kunde löpa på djupet.

Ska vi överföra Zlatan Ibrahimovics kväll i siffror så slog han 35 passningar rätt, varav en handfull var svåra. Felpass: åtta och fem av dem i andra halvlek.

”Självklart att han kommer att stanna”

I första halvlek förlorade han inte en enda närkamp, men vann fyra. I andra halvlek var siffrorna 3–3.

Han hade ett riktigt bra avslut, skott utanför. Han hade en ren assist som var med känsla.  Han rensade en hörna och en frispark, men var också offside två gånger.

Zlatan Ibrahimovic har missat PSG:s tre inledande ligamatcher, men man kunde trott att matchovanan skulle ha varit större.

Beskedet om att Zlatan är redo för Ryssland kändes klart som Monaco-solen.

Precis lika klart var det besked om PSG:s president Nasser Al Khelaifi gav till mig kort efter slutsignal.

Jag frågade honom rakt ut om Zlatan stannar och han bedyrade att så är fallet. ”Han kommer självklart att stanna” sa han och log lite när jag undrade om det fanns tankar på att förlänga svenskens kontrakt. När Sveriges förbundskapten Erik Hamrén tog ut sin trupp förra tis­dagen fanns det vissa frågetecken. En del av dem har rätas ut under veckan och helgen. Högerbacken Mikael Lustig har lämnat truppen och jag har svårt att se att en helt match­otränad Martin Olsson stannar. Positivt är också att mittbackarna kommer med speltid i benen. Rysslandsproffset Andreas Granqvist har spelat sju ligamatcher, både Mikael Antonsson, FC Köpenhamn, och Erik Johansson, Gent, fick 90 minuter i helgen.

Gällande Andreas Isakssons supertavla i helgen är jag inte ett dugg nervös. Det är en ”once-in-a-lifetime” och den rutinerade landslagskeepern hinner skaka av sig det.

■ ■ ■

Vi får ju inte släcka ner datorn i Monaco utan att ha påpekat Angel Di Marias inhopp i sitt PSG. Hans fina tillslag, hans flacka inlägg – här finns kända kvalitéer som kommer att vara guld värda. Med Angel Di Maria i laget kan PSG rotera mer. Zlatan Ibrahimovic kommer att spela mycket, men kanske får chans att balansera och förutsättningar att lyckas bättre i Champions League.

Bra för PSG.

Värre för Malmö FF.

ARTIKELN HANDLAR OM