Mejla

Simon Bank

Bank: Det hörs när en gulddröm dör

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Ett lag ville styra tempot, ett lag hade en spelare som tog galenskapen i handen och åkte med.

När bensinen brunnit ut hade bara ett av dem en riktig guldchans.

IFK Göteborg har vunnit arton SM-guld.

De har också Gustav Engvall, 19.

Det fanns liksom inget utrymme för komplexitet.

En kvart före avspark skickade Norra stå upp dagens första koreografi, med ett budskap som var… enkelt:

Vinn för Allmänna Idrottsklubben.

Det var ju det allt handlade om, för svartgula och blåvita. Varken mer eller mindre. Spring ut, spring fram, spring rakt igenom och kom ut med tre poäng på andra sidan, med eller utan två ben kvar.

I 99 fall av hundra är det tränares uppgift att försöka gå lite på tvären med strömmarna som omger en fotbollsmatch. Hetsa upp ditt lag inför en betydelselös lunkmatch, lugna ner dem när det brinner i knutarna.

Nu fanns aldrig riktigt det alternativet, så Andreas Alm och Jörgen Lennartsson skickade ut sina spelare för att surfa på vågorna bäst de kunde.

En fin fotbollsmatch? De kunde inte bry sig mindre.

Både AIK och IFK Göteborg gick ut och riskminimerade sina uppspel, lyfte långt för att inte ge bort något i onödan, försöka få ner bollen på dem som kan göra något med den.

AIK sökte Henok Goitom framför Blåvitts backlinje, eller Stefan Ishizakis farbrorfina fötter till vänster. När de hittade fram kunde de flytta fram och hota.

Pereira svajig

Blåvitt hade förtvivlat svårt att leta upp Mads Albaek och fick leta sig fram på kanerna istället, där Jakob Ankersen kunde utmana svajiga Alessandro Pereira, eller hoppas på att Gustav Engvalls konstanta gnuggande och dunderdistinkta förstatouch skulle studsa fram en boll förbi AIK:s mittbackar. Mattias Bjärsmyr fick lyfta långt, men gjorde det sensationellt bra, med adress och mening.

När 44 000 skrek sig hesa klarade ingen riktigt att sänka tonläget. AIK hade ungefär lika svårt för att etablera spel – mest tryck fick de när de flyttade fram på Mohamed Banguras långa inkast – som IFK hade svårt för att kontra sig fram till riktigt vassa lägen.

Vi satt där och väntade på en smäll.

Goitom tryckte in bollen efter ett Bangura-inkast. Gustav Engvall högg när Jos Hooiveld rensat en boll rakt på Haukur Hauksson.

Pangpang. 1–1.

Om det fanns en matchbild så var det en Pollock-målning. Frenesi och energi, kaos och kamp.

Och… det var en bild som passade IFK Göteborg lite bättre. AIK:s artikulerade, ordnade spelare som Ishizaki och Goitom drunknade i oordningen. Blåvitts kampkrigare som Eriksson och Gustav Svensson älskade varje svettig sekund.

Det såg likadant ut efter paus, AIK letade efter en rytm att hålla i handen – IFK Göteborg stressade sönder den och letade efter kontringslägen.

De hittade en 19-åring från Öland.

Jag brukar tänka på Andrea Pirlo när jag ska försöka beskriva Engvall. Ni vet lugnet, kontrollen, mognaden, känslan för spelrytm och förmågan att styra en match precis dit man vill.

Gustav Engvall är… exakt tvärtom.

Som en LSD-stinn iller

Han river, han sliter, han är oberäknelig som en LSD-stinn iller, och han har sin absoluta spetsegenskap i det första tillslaget på boll. Det spelar ingen roll om han är rättvänd eller felvänd, han försöker alltid göra något med den där förstatouchen.

Det är sällan han får ihop alla bitarna i en hel match, men när det sprakar så smäller det. Nitton år gammal gick han in på ett kokande, bullrande Friends Arena, i AIK:s egen lejonkula.

När han kom ut hade han inte bara gjort en av de mest helgjutna insatserna en anfallare gjort i det här årets allsvenska.

Han hade skrivit in sig i en stor fotbollsklubbs moderna historia.

AIK hade ridit rodeo utan att kunna kontrollera den här blåvita tjuren. Andreas Alm gjorde vad han kunde, skickade in kloke Ishizaki centralt, lät honom styra uppspelen, men när det smällde igen så var det bakom dem.

Mads Albaek spelade ut till Ankersen, Ankersen droppade in bollen i straffområdet. Engvall puffade undan Per Karlsson och skickade in 2–1 som om han tjänade en miljon i veckan.

Ingen match för tänkare

Det var ingen match för tänkare, men den passade alldeles utmärkt för honom.

Engvall skickade fyratusen änglar hela vägen upp i himlen inne på den här arenan, där stod de och sjöng:

– Kan ni höra våran sång, AIK, AIK?

De hörde. Det hörs när en gulddröm dör.

AIK har varit för beroende av Henok Goitom i år, de handikappades av att få spelhjärnan Ofori avstängd, och de var helt enkelt inte vassa nog när allt avgjordes.

Mattias Bjärsmyr var en defensiv jätte och suverän när han lyfte fram bollar mot mötande anfallare, Gustav Svensson åt närkamper som en blåvit Pacman, och Engvall sprang runt där längst fram och gjorde allt han ville, allt han behövde.

På lördag behöver Änglarna hjälp av Malmö FF (det kommer att pratas en del om det i Malmö i veckan…) för att bli mästare, men de där fyratusen uppe i taket åker härifrån och är nöjda med att de har spelat bort AIK från alla rimliga chanser.

Sex år efter att AIK åkte hem från Göteborg med ett SM-guld åker IFK Göteborg hem med sin revansch.

Herregud, som de längtat.

Så vinner ditt lag SM-guld

IFK NORRKÖPING

Leder just nu serien med 63 poäng.

Möter Malmö borta i den sista omgången.

Så vinner de guld:

1) Besegrar Malmö – då kan varken IFK Göteborg eller AIK komma ikapp.

2) Spelar oavgjort mot Malmö, samtidigt som IFK Göteborg spelar oavgjort eller förlorar hemma mot Kalmar.

3) Förlorar mot Malmö, samtidigt som IFK Göteborg förlorar hemma mot Kalmar och AIK inte slår Örebro – och samtidigt hämtar ikapp målskillnaden. Fem mål skiljer lagen åt i detta nu. Hamnar de på samma målskillnad vinner AIK via inbördes möten.

IFK GÖTEBORG

Ligger just nu tvåa med 62 poäng

Möter Kalmar hemma i den sista omgången.

Så vinner de guld:

1) Slår Kalmar i sista matchen, samtidigt som Norrköping tappar poäng mot Malmö.

2) Spelar oavgjort mot Kalmar i sista matchen, samtidigt som Norrköping förlorar mot Malmö. Då vinner Blåvitt guldet i kraft av bättre målskillnad. OM inte AIK slår Örebro med elva mål.

AIK

Ligger just nu trea med 60 poäng.

Möter Örebro borta i sista omgången.

Så vinner de guld:

1) Slår Örebro samtidigt som Norrköping förlorar mot Malmö och IFK Göteborg förlorar mot Kalmar. I så fall hamnar AIK på samma poäng, 63, som Norrköping, och man måste då samtidigt hämta ikapp målskillnaden. Fem mål skiljer lagen åt i detta nu. Hamnar de på samma målskillnad vinner AIK via inbördes möten.

Av: Simon Bank

Publicerad:

LÄS VIDARE