”Inte fått möta Arsenal utan ekonomisk dopning”

avRobert Laul

Örebro SK är det enda lag som blivit degraderade från allsvenskan på grund av elitlicensreglerna.

I ÖSK följer man därför turerna kring Östersunds FK särskilt noggrant.

– Är man ekonomiskt dopad har man inte i allsvenskan att göra, säger Kubanernas ordförande Elias Tinfors.

Veckans avsnitt av Uppdrag Granskning har återigen satt strålkastarljuset på Östersunds FK och deras ekobrottsmisstänkte före detta ordförande Daniel Kindberg.

En av delarna handlar om hur Kindberg – då som vd för Peab-ägda bolaget Fältjägaren – ska ha skänkt en barack i anslutning till Jämtkraft Arena till Östersunds FK.

Öl-baracken, som den kallas i folkmun, ska sedan ha sålts för tre gånger så mycket pengar, enligt UG – men ändå fortsatt tagits upp som en tillgång i ÖFK:s årsredovisning.

Affären räddade Östersunds elitlicens 2013, enligt Uppdrag Granskning, och är bara en av många märkliga och eventuellt brottsliga turer som framkommer dels i förundersökningen, dels i veckans Uppdrag Granskning.


”Skadat idrottens anseende”

Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet och rättegången inleds 24 april i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand. Ex-ordföranden förnekar brott.

Enligt Svenska Fotbollförbundets regelverk kan degradering ur allsvenskan bli aktuellt om klubben bedöms ha gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som ”allvarligt har skadat idrottens anseende”.

Det enda lag som blivit nedflyttade på grund av elitlicensreglerna är Örebro SK inför säsongen 2005. Den historien handlade i grund och botten om olika syn på hur en spelartrupp ska värderas och redovisas.

Frågan väcker fortfarande ont blod i Örebro och Elias Tinfors, ordförande för supporterklubben Kubanerna, minns den turbulenta vintern alltför väl.

Väcker ont blod i Örebro

– På den tiden var det ganska nytt med att klubbarna måste ha koll på ekonomin. SvFF ville visa att de menade allvar och Örebro är en medelstor och ganska snäll klubb som förbundet kunde flytta ner utan alltför stora konsekvenser, säger Elias Tinfors.

Och tillägger:

– Om de tvångsdegraderat en Stockholmsklubb hade de fått det hett om öronen, minst sagt.

Under årens lopp har ÖSK-supportrarna noterat hur både Helsingborgs IF och IFK Göteborg varit inblandade i olika härvor utan att Svenska Fotbollförbundet agerat lika hårt.

– Vi anser att man inte bedömde ÖSK på ett likvärdigt sätt som som man har bedömt HIF och IFK, säger Elias Tinfors.

Vad beror det på, menar du?

– Att förbundet ville statuera ett exempel.

”Allvarliga anklagelser”

När det kommer till Östersunds FK tycker han att anklagelserna är klart mycket mer allvarliga än de någonsin var mot Örebro SK 2004/05.

– Östersund hade kanske inte fått möta Arsenal om det inte varit för ekonomisk dopning, säger Elias Tinfors.

– Sedan vill jag tillägga att de egentligen ska få sin dom först innan man uttalar sig, men det känns ju verkligen som det lurar något i vassen här.

Oavsett vad domstolarna och Svenska Fotbollförbundet senare kommer att komma fram till är Elias Tinfors tydlig:

– Är man ekonomiskt dopad har man inte i allsvenskan att göra.

I ett pressmeddelande bemöter Daniel Kindberg några av anklagelserna som riktas mot honom och Östersunds FK.

– Den grundläggande tesen att Östersunds FK har byggt sina framgångar genom den hävdade ekonomiska dopingen är felaktig. Uppbyggnaden som ledde till våra framgångar skedde genom våra vinstrika spelaraffärer och mina privata investeringar i spelartruppen under åren 2013 till 2015, vilka var möjliga genom vår fotbollsfilosofi. Sammanlagt tillfördes klubben cirka 30 miljoner kronor, dels genom genom mina investeringar på cirka 15 miljoner i spelare, dels genom att sälja Modou Barrow för cirka 15 miljoner som vi varit med att utveckla, säger Daniel Kindberg i pressmeddelandet.