Walt Disney var informatör åt FBI

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

HOLLYWOOD

Han skapade en hel rad familjefilmer som kom att ses och älskas världen runt.

Men i tysthet hade han också ett annat uppdrag - informatör åt FBI.

Walt Disney tog med sig sin hemlighet i graven.

Trots att Farbror Walt var livrädd för att bli pappa gav den nya rollen honom ännu en ide: nöjesparken Disneyland.

Han ville skapa en ren och säker plats där barn och föräldrar kunde leka tillsammans.

Inriktningen hjälpte till att skapa likhetstecken mellan Disneys produkter och familjevärderingar. Imagen bara stärktes när bolagets första tecknade långfilm släpptes 1937: "Snövit och de sju dvärgarna".

"Det är nåt läskigt med dvärgar"

Medan Lillian varit med och gett Musse namn var hon tveksam till hans nya projekt.

- Dvärgar? Sa hon.

- Det är något läskigt med dvärgar.

Snövit blev den största bioframgången på tio år.

"Pinocchio" och "Fantasia" kom tre år senare, följd av "Dumbo", "Bambi", "Lady och Lufsen" och historier baserade på verkliga händelser - som "Davy Crockett".

Medan Oscarsstatyetterna regnade över Farbror Walt bubblade hans privata kriser under ytan. Ett av de stora problemen var äktenskapet.

- Han hade gift sig med en kvinna som inte hade något som helst intresse av Hollywood, uppger hans levnadstecknare Marc Eliot.

Men problemen sopades under mattan.

- Klanen Disney var så besatt av att visa upp ett lyckligt familjeliv att den till och med vidtog åtgärder för att övertyga världen om att deras dotter Sharon inte var adopterad.

Men mannen, som en gång bröt vänskapen med gifte Spencer Tracy för att stjärnan hade en romans med Katharine Hepburn, hade egna demoner. På 40-talet drack han om morgnarna, tog sömntabletter om kvällarna och ägnade ibland dagar åt att köra runt i sitt tåg hemma på tomten i Los Angeles.

För första gången ryktades det också om att han hade en älskarinna, skådespelerskan Dolores del Rio.

Äktenskapet stod dock pall för påfrestningarna, precis som det gjorde när Farbror Walt åkte på semester med sin tonårsdotter Sharon.

Han kom att stå henne extremt nära. Han badade henne, klädde på henne och följde efter henne när hon gick i sömnen.

Kanske fruktade hans fru att han fått ett ohälsosamt intresse för flickan och skickade i väg henne på internatskola i Schweiz.

På 50-talet var Disney ett begrepp. En tv-special om bolaget ledde till att Farbror Walt fick sin egen serie, kallad "Walt". Det döptes senare om till "Mickey Mouse club".

Samtidigt som legendaren odlade sin image som mustaschprydd familjebeskyddare skrev han avtal med FBI.

Den 16 december 1954 begärde den FBI-agent som var chef för Los Angeles att Farbror Walt skulle utses till officiell kontakt.

Då hade han Walt Disney redan samarbetat med organisationen i över tio år.

Ett av de mer kända rekryteringsbreven kom från FBI-agenten J Edgar Hoover 1936.

Spåra föräldrarna

I en av de sista meningarna till Farbror Walt skrev Hoover:

"Det gläder mig att kunna erbjuda dig en service som garanterar dig identitetsskydd resten av livet."

Marc Eliot skriver:

"I utbyte mot hjälp att finna sanningen om sina biologiska föräldrar gick Walt med på att stötta Hoovers korståg mot kommunismen i Hollywood och bli FBI:s informatör."

På vintern 1940, samma år som Farbror Walt började arbeta för FBI, hade två kostymklädda amerikaner i vidbrättade hattar gett sig av till Mojacar. Deras uppdrag var enligt Eliot att finna en födelseattest för en bebis som föddes runt 1890, Jose Guiaros.

Enligt den spanske journalisten Paco Flores, son till Mojacars arkivarie, var männen från FBI.

- Det är många här som tror att deras verkliga uppdrag var att utplåna alla tecken på att Walt Disney verkligen föddes här, har Flores sagt.

Levde ut sin barndom

De frågade efter Guiaros födelsebevis. Arkivarien visade dem en sida i ett register.

När han senare skulle granska sidan såg han att någon hade rivit bort den.

- Jag tror att männen hade skickats för att finna en pinsam sanning om en av Hollywoods mäktigaste män. Sanningen gav Hoover makt över Disney under resten av hans liv, säger Christopher Jones, son till en av Farbror Walts presstalesmän.

Det har sagts att Farbror Walt aldrig litade på någon på grund av pappans grymma övergrepp. Flera forskare tror att han levde ut mardrömmen från barndomen i några av figurerna i sina filmer - som häxan i Snövit och Den stora stygga vargen i "De tre små grisarna".

Medan han utåt odlade sin image som alla barns favoritfarbror var han ett kaos inombords. Han hade tvångstankar och kunde tvätta händerna 30 gånger i timmen. Han hade flera nervösa sammanbrott och kunde aldrig behålla en vän.

På jobbet var han en tyrann som drev bolaget likt en diktator. Trots att han själv bar mustasch förbjöd han sina anställda att ha någon som helst hårväxt i ansiktet.

Förbudet levde kvar till för bara några år sedan.

- Walt hade inga skäl för sitt beslut. Det var bara en fråga om makt, skriver Daily Mail.

Paradoxalt nog ska Farbror Walt ha varit bitter på de skickliga tecknarna som skapat hans succé. När de inte jobbade vid sina skrivbord med nedböjda huvuden tvingade han dem att använda stämpelklocka. Till och den tid det tog dem att vässa pennorna drogs ifrån deras totala arbetstid.

Han kunde gråta om någon kritiserade honom och jubla offentligt vid minsta hyllning.

Under andra världskriget stöttade han USA:s nazistparti i hopp om att kunna tjäna pengar inom de nazistockuperade områdena i Europa. Han till och med erbjöd Hitlers favoritregissör Leni Riefenstahl jobb.

Han avskydde minoriteter.

- En gång sparkade han en indiananställd. Walt sa att mannen var så mörk att han såg ut som en nigger, säger Christopher Jones i The Guardian.

Farbror Walts hat mot judar, särskilt dem från New York, var välkänt.

Men han gillade att tjäna pengar och jobbade ibland med judiska producenter.

Ville sänka lönen

Än mer drog han in när han upptäckte fördelarna med licensiering - något som kom att ge bolaget de största intäkterna.

Förmögenheten var dock inget som de anställda fick vara med och ta del av. Däremot krävde han att de skulle sänka sina löner med 15 procent när det gick tungt.

Ett av Farbror Walts stora glädjeämnen i livet var adoptivdottern Sharon. När hon meddelade att hon förlovat sig med en man som han inte gillade slängde han vispgrädde i hennes fästmans ansikte.

1955 gick en av hans stora drömmar i uppfyllelse. Då slog Disneyland upp portarna i Anaheim utanför Los Angeles.

Men premiärfesten kom av sig. Vid invigningen blev han så full att han inte kunde utlysa en gemensam skål.

När Sharon 1959 gifte sig med en arkitekt drabbades Farbror Walt av nya depressioner. Vid samma tidpunkt led han av reumatism och oroade sig för företagets framtid.

Han ville inte att brodern Roys son skulle ta över utan satte i stället allt hopp till Ron Miller, make till hans dotter Diane.

Han blev tillfälligtvis på bättre humör när de 1961 döpte sitt femte barn efter honom. Men depressionen återvände efter premiären på "Mary Poppins" 1964. Han fruktade att han aldrig skulle komma att göra en bättre film.

Farhågorna besannades. Två år senare, 1966, dog den 32-faldige Oscarsvinnaren Walt Elias Disney en smärtsam död i lungcancer.

Hans förmögenhet på över 800 miljoner kronor gick till kvinnorna i hans liv. Hans lojale bror Roy fick ingenting.

Tidigare artiklar:

Han skapade Musse Pigg och Kalle Anka och blev den tecknade filmens fader med "Snövit och de sju dvärgarna". Han är inte bara ett begrepp i Sverige på julafton utan har också skapat en helt egen värld med serier, filmer och nöjesfält - Disneyworld. Aftonbladets Magnus Sundholm fortsätter i dag att berätta historien om den gåtfulle Walt Disney.

Magnus Sundholm

Publicerad: