Vetlanda fortsätter att imponera

SPORTBLADET

Årets utropstecken vann med 4-1 över Boltic

Karlstad

Vetlanda hade marginalerna på sin sida när laget vann med 4-1 (1-1) borta mot Boltic/Göta i bandys elitserie.

- Visst var det lite tur, men det ska man ha också, sade Björn Einarsson som gjorde Vetlandas två första mål i matchen.

Vetlanda är årets utropstecken så här långt denna säsong. Laget tog sin andra seger i tredje matchen i elitserien och håller sin plats i toppen av

tabellen. Mycket av framgången beror på bra försvarsspel. Mot Boltic stressade VBK-förvaret inte i några situationer, trots att Boltic skapade mycket chanser främst i början av andra halvlek.

- Andreas Bergwall sprider verkligen ett skönt lugn kring sig, berömde Vetlandas tränare Kent Edlund. Jag tycker att han är landets bästa målvakt.

Höll Boltic kvar

I första halvlek var det dock Boltics målvakt Martin Berggren som fick imponera. Han svarade för en handfull kvalificerade räddningar och höll då sitt lag kvar i matchen.

Åt Vetlandas kvittering kunde han inte göra mycket. Han gjorde två fina räddningar innan Björn Einarsson satte bollen i mål från nära håll.

- Jag hade tur som fick bollen. Den kunde lika gärna studsat åt ett annat håll men hamnade hos mig, sade Einarsson.

Boltic hade i början av andra halvlek några mycket heta chanser i motvinden, men vid dessa behövde inte Bergwall i Vetlandamålet ingripa. Hemmaspelarna sköt både över och utanför.

- Vi kunde ha dödat matchen där. Det är i matcher som mot Vetlanda vi ska ta poäng, sade Boltics tränare Sören Persson besviket efter matchen.

Kvitto mot Sandviken

I stället för hemmamål kunde Vetlanda göra 2-1. Ett misslyckat skott från Alexander Driagin blev en perfekt passning till Björn Einarsson som med ett hårt isskott ställde Martin Berggren utan chans i den 77:e minuten. Minuterna senare kom 3-1 för Vetlanda efter hörna och matchen var punkterad.

- Det är svårt att säga hur bra vi är. Men vi fick ett bra spelmässigt kvitto mot Sandviken i förra matchen, även om vi då förlorade i slutsekunderna. Någon direkt målsättning har vi inte, utan vi försöker hela tiden utveckla vårt spel. Man måste tänka på att det bara är två år sedan vi var ett mål från att åka ur serien, summerade Einarsson.

I tungviktsmötet mellan Sandviken och Edsbyn såg de regerande svenska mästarna ut att gå emot seger när man vände 1-2 från första halvlek till ledning med 3-2. Men Sandvikens Henrik Hagberg kvitterade sedan han plockat ner en långboll och fixade en poäng tack vare kvitteringen fram till 3-3.

Ett lag som fortsätter att överraska är Broberg. Förra omgångens seger över Villa-Lidköping - Brobergs första någonsin i elitserien - följdes upp av hemmaseger med 4-3 mot Hammarby. Det innebär att seriefavoriten Hammarby tre elitserieomgångar bara har plockat en poäng - och bottentippade Broberg har spelat hem fyra.

Även för grönvita kollegan Västerås blev det förlust, 3-6 borta mot Villa-Lidköping.

I superallsvenskan vann både Bollnäs och Vänersborg stort. Bollnäs vann med 7-1 hemma mot Katrineholm, och Vänersborg bortabesegrade Falun med 5-1. Kalix vann med 7-6 borta mot Gripen, och Motala vann hemmamatchen mot Västanfors med 7-5.

Sune Karlsson/TT