Persson till attack mot Thailand

NYHETER

Kräver svar på varför inga varningar gick ut

Göran Persson vill veta varför ingen i Thailand varnade för katastrofen.

- Fanns det andra överväganden i det beslutet och hur såg de i så fall ut? Och vem bär ansvaret för detta, sa Persson idag efter mötet med Thailands premiärminister.

Samtidigt som oppositionen i Sverige kritiserar både regeringen och UD för bristande ansvar går Persson till attack mot de thailändska myndigheterna.

Persson, som är på besök i Thailand, vill veta varför ingen för varnade för dödsvågen, trots att det tog mer än en timme innan tsunamin träffade Thailand med förödande kraft efter jordbävningen utanför Sumatra.

Han kräver också att Thailand inför ett varningssystem liknande det som finns runt Stilla Havet om landet vill fortsätta vara ett stort turistmål.

"Viktigaste frågan"

Vid ett möte på söndagen med premiärminister Thaksin Shinawatra och kungen Bhumibol Adulyadej ställdes frågan direkt.

- Jag fick inget svar och jag tycker det är en av de viktigaste frågorna att ställa, inte bara för oss i Sverige utan överhuvudtaget, sa Persson till SVT efter mötet.

- Jag har fått gensvaret att de ska utreda.

Thailändska myndigheter har tidigare beskyllts för att ha tystat ner uppgiften för att inte skrämma upp turister.

Påståendet kommer från thailändska experter, som uppger att man kände till faran efter skalvet men att frågan tystades ner.

De känsliga frågorna ställs nu på högsta nivå.

Ska utreda

- Det hände så plötsligt, därför kände man inte till den. Vi håller på att utreda saken, sa premiärministern Shinawatra vid en presskonferens idag.

Göran Persson befinner sig på besök i Thailand tillsammans med finske statsministern Matti Vahanen och norske statsministern Kjell Bondevik.

Läs också:

Caroline Olsson