Saddam visades upp i irakisk tv

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Bilder från krigsråd med närmaste ledningen

1 av 2 | Foto: reuter
Saddam i krigsmöte.

Saddam Hussein i krigsråd med sonen Qusay, vice premiärministern och vicepresidenten.

Det visade irakisk tv på lördagen.

När bilderna togs är oklart.

Spekulationerna om Saddam Husseins öde fortsätter.

Pentagon meddelade på lördagen att man inte kunde bekräfta några av uppgifterna om att Saddam eller hans närmaste skulle ha skadats eller dödats i anfallen.

I London informerades Tony Blairs kabinett av chefer vid den brittiska underrättelsetjänsten om att Saddam Hussein skadats så allvarligt vid den första attacken att han senare fått en blodtransfusion, skriver brittiska Sunday Telegraph.

- Han skadades allvarligt, men inte svårt. Vi tror att han fortfarande lever, men vi tror att hans äldste son Uday skadades svårt eller dödades, säger en källa till tidningen.

Brittiska regeringskällor uppgav att Saddam Hussein har många timmars förinspelade videofilmer, att användas vid behov, och att det därför inte gick att avgöra om de visade bilderna på lördagen var autentiska.

I krigsråd med sonen

Den statliga irakiska televisionen visade under lördagen bilder på ledaren i något som tycktes vara krigsråd.

I en kort video utan ljud syns Saddam i kretsen av sina närmaste medarbetare.

Bilderna uppgavs vara nytagna och kommentatorn sa att Saddam uttryckte sitt gillande över hur medlemmar i Baathpartiet och irakiska klaner uppträtt under de första krigsdagarna.

Det bedömare fann ovanligt var den torftiga miljön - ett enkelt fyrkantigt bord och bara en handfull deltagare i en typ av möte som normalt brukar samla betydligt fler personer, inklusive delar av revolutionsrådet.

Tariq Aziz och yngste sonen

Bilder visades även av Saddam Hussein i två separata möten.

I det ena deltog hans yngre son Qusay, vice premiärminister Tariq Aziz och vicepresident Taha Yassin Ramadan. I det andra mötet träffade presidenten åter sonen Qusay samt försvarsminister Sultan Hashim Ahmed.

Av filmbilderna fanns ingen möjlighet att dra några slutsatser av när de tagits, men tv-presentatören sade att mötena hade ägt rum under lördagen.

Caroline Olsson, TT-Reuters

Publicerad: