- Diabetiker bör inte dricka kaffe

Publicerad:
Uppdaterad:

Diabetes

Ny studie: koffein förvärrar åldersdiabetes

Kaffe kan förvärra typ 2-diabetes, eller åldersdiabetes. En ny studie har kommit till så tydliga resultat att forskarna vill avråda diabetiker från att dricka kaffe helt och hållet.

Inte bra. Kaffe kan göra att insulinnivån blir instabil.
Foto: Per Björn
Inte bra. Kaffe kan göra att insulinnivån blir instabil.

En amerikansk studie visar att koffein kan påverka kroppens förmåga att hantera blodsocker, och därmed förvärra åldersdiabetes.

Rönen är tillräckligt tydliga för att forskarna vill rekommendera diabetiker att överväga att minska eller helt sluta med kaffedrickande.

Ett forskarlag vid Duke University Medical Center i North Carolina hittade ett starkt samband mellan intag av koffein i samband med måltid och förhöjda nivåer av glukos och insulin bland människor med typ 2-diabetes.

Svårare stabilisera

Typ 2-diabetes, eller åldersdiabetes, innebär att kroppen antingen inte producerar tillräckligt mycket insulin eller att cellerna inte reagerar på insulinet, som kroppen behöver för att omvandla föda till energi.

Ämnesomsättningen hos en frisk person förbränner glukos inom cirka en timme efter måltid. Diabetiker klarar inte detta lika bra, och koffeinet gör det svårare för diabetiker att stabilisera insulin- och glukosnivåerna, enligt studien som presenteras i tidskriften Diabetes Care.

Insulinnivån stegrades

Forskarna har studerat 14 kaffedrickare som har åldersdiabetes. Resultaten visade att koffein hade mycket liten effekt på nivåerna av glukos och insulin när försökspersonen var på fastande mage. Men efter en måltid med flytande föda ökade glukosnivån med 21 procent och insulinnivån med 48 procent för dem som tog koffeinkapslar.

Forskarna tar resultatet som intäkt för att rekommendera diabetiker att undvika kaffe.

Samtidigt visade en annan amerikansk studie i vintras att storkonsumenter av kaffe lider avsevärt mindre risk än andra att drabbas av åldersdiabetes.

Fakta: åldersdiabetes

TT/Aftonbladet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN