Varmt och innerligt med Melissa Horn

avNatasha Azarmi

1 av 3 | Foto: Patrik Lundin
Melissa Horn under turnépremiären i Uppsala.

KONSERT Melissa Horns turnépremiär är alltid vacker och välspelad.

Men det är lite väl återhållsamt, även med hennes mått mätt.


Melissa Horn
Turnépremiär: Konsert & Kongress, Uppsala. Publik: Så gott som fullsatt. Längd: 1 timme och 50 minuter. Bäst: ”Du går nu”. Sämst: Det finns utrymme för fler överraskningar.


UPPSALA. ”Ni får aldrig se mig lycklig”, sjunger Melissa Horn precis innan hon går av scenen. Hon ler och i publiken hörs små skratt. Hennes största framgångsrecept har ju blivit att sjunga just olyckligt.

32-åringen är nu ute på sin 50 datum långa turné, ett schema som tydligt visar på hennes popularitet. Genom hela karriären har hon sjungit troget om sitt krossade hjärta och fått otaliga lyssnare att relatera till hennes texter. Under spelningen hör jag gråt och snyftningar från alla möjliga håll runt om mig.

Det är avskalat och på scen finns bara strålkastare, fem musiker och deras instrument. Trots att Melissa Horn har med sig sitt band är det alltid rösten och den akustiska gitarren som står i centrum.

I kväll öppnar hon med ”Sång från ett kalas” och med lika glasklar röst som på skiva sjunger hon om det sorgsna i att inte ha någon att vika lakan med eller säga god natt till. Med ständigt träffande detaljer beskriver hon sviterna av en kärleksrelation.

Det slutar aldrig vara vackert eller välspelat. Men under en spelning bör man inte känna att man skulle kunna gå därifrån utan att missa något nytt. I nästan två timmar följer artisten samma mönster ståendes vid sitt mikrofonstativ.

Jag förstår att hennes stillsamma diskografi inte bäddar för en storslagen show. Ändå sitter jag med en önskan om att hon ska släppa lös den förödande sorgen som hon sjunger om. Låta känslorna ta över. För när vi en timme och 10 låtar in bara har kommit halvvägs börjar det kännas som att det hela går mer på rutin än känsla.

Men i många stunder är stillsamheten allt som behövs. Som när hon i ett av sina intima mellansnack berättar att hon skrev ”Snart smälter snön” mellan gråten. Det låter varmt och innerligt när hon lägger ifrån sig gitarren och sjunger till bara pianot.

Höjdpunkten är ändå vackra ”Du går nu”. Efteråt blir Melissa Horns betydelse oerhört tydlig när publiken inte vill sluta applådera, som ett kollektivt tack för att någon lyckats beskriva den exakta känslan av deras krampande hjärtan.


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

ARTIKELN HANDLAR OM