Nätdejt våldtog och plågade sina offer i deras hem

Av: Lilian Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

40-åringen träffade sina offer via nätdejtingsajter.

Han våldtog, rånade och misshandlade sina offer – och tvingade till sig skyhöga blancolån och swishpengar.

Nu döms mannen mot sitt nekande till ett långt fängelsestraff.

– Det var som en skräckfilm, har ett av offren sagt.

I höstas kontaktade 40-åringen en av de utsatta, en man i Stockholm. De hade lärt känna varandra några år tidigare genom sexsajten BodyContact, och den andre mannen tyckte 40-åringen var ”en trevlig och fantastisk människa”. De möttes ute nattetid på stan och därefter fick 40-åringen sova över.

Morgonen därpå förändrades 40-åringens sympatiska sinnelag. Enligt utredningen ska han ha överfallit sin dejt bakifrån med flera knytnävsslag mot huvudet så mannen tappade tidsuppfattningen. Därefter våldtog 40-åringen honom.

Han frihetsberövade sedan mannen under en hel vecka i hans egen lägenhet – genom att hota honom med ett brännbollsträ och en brödkniv.

– Gör du inte som jag säger kommer jag att skära upp ditt ansikte, ska 40-åringen ha sagt.

Brödkniven som mannen ska ha hotat en man med.
Foto: Polisen
Brödkniven som mannen ska ha hotat en man med.

Inspärrad under ”skräckvecka”

Då mannen gjorde motstånd ska 40-åringen ha misshandlat mannen.

– Jag var rädd att han skulle sparka sönder huvudet på mig, har offret berättat.

Han beskriver händelsen som en skräckvecka där 40-åringen fullständigt tog kommandot över hans liv och bestämde i minsta detalj vad han fick och inte fick göra.

– Det var som en skräckfilm.

40-åringen la beslag på hans mobil och spelade på nätet för 162 000 kronor. Han köpte kläder och kokain för offrets pengar och ska ha varit påtänd dygnet runt. 40-åringen pantsatte mannens smycken och tvingade honom ta blancolån på över en halv miljon kronor.

För ett av lånen krävdes ett arbetsgivarintyg. Den utsatte mannen tvingades då sminka över blåmärken och besöka sin chef för att få ut lönespecifikationer och en underskrift. Under tiden stod gärningsmannen utanför arbetsplatsen och vaktade.

Foto: POLISEN
Ett smycke som mannen stal av ett av sina offer och pantsatte.

Dödshotade anhöriga

Under hot och slag tvingade gärningsmannen av sitt offer bankkoder – och gjorde honom extra rädd genom att dödshota hans anhöriga.

Efter att ha ockuperat bostaden i en vecka lämnade 40-åringen den traumatiserade och blåslagne mannen vars hem hade förvandlats till en smutsig knarkarkvart.

Våren 2018 träffade 40-åringen en nyseparerad kvinna på nätdejtingsajten Badoo. Hon bjöd hem honom till sin bostad i Stockholm och uppfattade sin dejt som ”trevlig, god och glad”, de hade ömsesidigt sex. Mitt under sexakten ska mannen plötsligt ha blivit som förbytt. 

– Hans ögon blev kolsvarta och han gav mig ett knytnävsslag, har kvinnan berättat.

40-åringen ska ha varit så hårdhänt att skador uppstod med svullnader och blåmärken. Han drog för gardinerna i lägenheten, våldförde sig på kvinnan sexuellt och ska ha tvingat henne att ta kokain med alkohol. Den omtöcknade kvinnan drogs ut i badrummet där mannen ska ha tvångsduschat henne för att lindra biverkningarna av drogen.

– Han försökte skendränka mig så jag nästan kvävdes. 

Under hot och våld tvingade han även kvinnan att swisha över omkring 130 000 kronor. Varje gång hon protesterade eller misslyckades att föra över pengar höjdes beloppet. Hon instruerades att ringa sin bank för att lätta på spärren för swish.

Foto: Polisen
En övervakningsbild på mannen när han är på väg för att träffa en kvinna.

Tvingas betala skadestånd

Den 40-årige mannen döms till sex års fängelse för två fall av våldtäkt, misshandel, utpressning, stöld, bedrägeri, övergrepp i rättssak, olaga frihetsberövande och narkotikabrott. Han döms också att totalt betala omkring 600 000 kronor i skadestånd till sina offer.

Skadeståndskraven till kvinnan respektive mannen har utdömts till 312 322 kronor samt 209 585 kronor. De har mått mycket dåligt efteråt med posttraumatiska symptom. 

40-åringen har förnekat gärningarna.

”Vi är förvånade över domen”, skriver mannens försvarare, advokat Kristofer Stahre, i ett sms. ”Särskilt att domstolen dömer för våldtäkt utan bevis. Vi kommer att överklaga domen snarast möjligt”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN