AVSLÖJAR: Modo släpper Hellkvist

Av: Emil Eiman Roslund, Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Modo har tänkt om.

De har bestämt sig för att släppa Björn Hellkvist till Leksand.

Årets övergång i svensk hockey är därmed gjord.

Leksand har nu bekräftat Sportbladets avslöjande. Björn Hellkvist blir ny huvudtränare för SHL-laget, med sig i tränarbåset får han sällskap av Mikael Karlberg, senast i Leksands J20-lag, och Fredrik Hallberg som ansluter från Oskarshamn.

Trion kommer att leda Leksand den kommande säsongen.

– Det känns grymt motiverande och det är en stor utmaning för mig. Vi ska utvecklas både som individer och som lag genom att spela den här ishockeyn. Det ska bli kul att få sätta sig in i byn och lära känna Leksand, och framför allt få komma igång med det nya jobbet, säger Björn Hellkvist.

Björn Hellkvist blir ny huvudtränare i Leksand.
Foto: ANDERS FORNGREN / BILDBYRÅN
Björn Hellkvist blir ny huvudtränare i Leksand.

Hellkvist har nu presenterats tre veckor efter att bomben briserade om att Leksand ville ha honom. Hellkvist var oerhört öppen med att han ville lämna hockeyallsvenska Modo för att träna SHL-laget Leksand. Ett hårt slag för Modo som i stort sett tappat hela laget efter att säsongen lades på is.

– Klart att Leksand är kittlande. Det var kittlande tidigare och är inte mindre kittlande nu. Men det måste lösa sig för alla parter. Jag hoppas att det gör det och jag ser Leksand som en ny och härlig utmaning. Men vill poängtera att det är upp till Leksand och Modo att komma överens, sa Hellkvist då.

Citat som väckte känslor över hela hockey-Sverige och Modos ledning med klubbdirektör Johan Widebro och sportchef Fredrik Glader valde att agera snabbt, med kraft och meddelade att dörren var stängd för Hellkvist. Det fanns ingen öppning för att den omtyckte tränaren skulle skickas till Dalarna.

Riktat kritik mot Modo

I dag har det gått tre veckor sedan uppgifterna läckte ut.

Och Hellkvist och vd:n Johan Widebro har haft samtal, öppenhjärtiga och ärliga, där Hellkvist riktat kritik mot klubben. Det har fått Modo att tänka om och i ytterligare ett varv.

Förhandlingar har pågått i en vecka och nu har parterna nått en lösning.

Enligt uppgift ville Modo i startbud ha över två miljoner kronor för att bryta Hellkvist flerårskontrakt. Men hur slutuppgörelsen är utformad är just nu inte offentligt.

”Förtroendet förbrukat”

I dag på en presskonferens berättade Modo att de släpper sin tränare.

– Vi har gjort bedömningen att förtroendet för Björn Hellkvist är förbrukat i föreningen bland våra sponsorer och supportrar. Hellkvist kommer därför inte att leda laget den kommande säsongen, säger Modos ordförande Ulf Strinnholm Lidfalk.

Bland annat har Modos sportchef Fredrik Glader, som nu befinner sig på BB, inlett jakten på en ny huvudtränare för hockeyallsvenska laget.

– Vi har inte ringt ett enda samtal ännu, vi ville inte föregå någonting. Vi har en rekryteringsprocess och jag är trygg med hur den ska gå till. Vi ska hitta rätt antal kandidater och rätt kandidat till slut, säger Modos vd Johan Widebro.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!