Boeingaktien ner efter ny olycka

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Metallbråte från det ukrainska flygplan som störtat i Iran.
Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT
Metallbråte från det ukrainska flygplan som störtat i Iran.

Boeing är redan under stor press efter de senaste årens dödsolyckor med flygplansmodellen 737 Max.

Olyckan i Iran är ännu en motgång för den amerikanska flygplanstillverkaren. Aktien föll på Wall Street.

Ett ukrainskt Boeing 737-plan med över 170 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats.

Flygbolaget Ukraine international airlines uppger att planet var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

Negativt för Boeing

Den aktuella flygplanstypen, Boeing 737-800, är en av världens vanligaste. Planets styrsystem skiljer sig också från de tidigare olycksdrabbade Boeing 737 Max-planen som var inblandade i dödsflygkrascherna i Etiopien och Indonesien.

– Egentligen finns det ingen anledning att ifrågasätta flygplanstypen och inte heller flygbolaget. Ukraine international airlines har väldigt gott renommé och duktiga piloter som kan klara upp svåra situationer, säger flygexperten Jan Ohlsson.

Trots att den aktuella flygplansmodellen är en av de säkrare modellerna är det ändå inte bra med allt negativt fokus som varit kring Boeing den senaste tiden, menar Jan Ohlsson.

– Det här kan mycket väl påverka Boeings aktie negativt.

På New York-börsen backade Boeingaktien under onsdagen med 1,7 procent.

Påverkar flygaktierna

Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställer in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran.

Olyckan kan dessutom slå mot flera av de stora flygbolagsaktierna, enligt Jan Ohlsson.

– Kombinationen i dag med olyckan, de senaste anfallen, stegrande bränslepriser är ett mardrömsscenario, och det kommer nog att dra ner flygbolagsaktierna ett tag, säger han.

– Det drabbar nog alla, oavsett vilken flygplanstyp man använder sig av. Det här med att falla ned från skyn i ett brinnande flygplan skrämmer vettet ur folk och det drar alltid nedåt någonstans.

Flygkraschen i Iran – detta har hänt

 • Ett ukrainskt Boeing 737-plan med 176 personer ombord störtade strax efter att det hade lyft från Teherans internationella flygplats, Imam Khomeini.

 • Flygplanet hade destination Kiev i Ukraina men hade knappt hunnit lyfta innan det störtade i närheten av staden Parand. Planet skulle ha lyft klockan 5.15, lokal tid, men avgången sköts upp en timme.

 • Tio svenskar finns bland dödsoffren, enligt flygbolaget och Ukrainas utrikesminister. Men det kan handla om fler, enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde.

 • Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om 17 svenskar.

 • Förutom svenskarna fanns bland annat 82 iranier, 63 kanadensare och 11 britter ombord. Enligt Ukrainas säkerhetsråd dödades elva ukrainska medborgare i kraschen, inklusive de nio besättningsmedlemmarna.

 • Flygbolaget Ukraine international airlines uppger att planet av modell Boeing 737–800 Next Generation var byggt 2016 och hade genomgått en säkerhetskontroll utan anmärkningar så sent som den 6 januari.

 • Ukrainas ambassad i Iran uppgav först att kraschen orsakats av ett motorhaveri – och inte på grund av terrorism. Men ambassaden tillbakavisade senare det uttalandet i väntan på besked från undersökningen av de svarta lådorna.

 • Bolaget ställde in alla flyg till Teheran på obestämd tid och ska göra en grundlig utredning av orsaken till kraschen.

 • Vid lunchtid rapporterades att färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, hittats.

 • I förhandeln inför börsöppningen på Wall Street föll Boeingaktien med runt två procent, enligt CNBS.

 • Flera flygbolag, bland dem Air France, KLM, Lufthansa, Quantas och Japan airlines ställde in sina flygningar över iranskt och irakiskt luftrum.

 • Även SAS har ställt in ett flyg till Beirut som skulle ha avgått i eftermiddag på grund av flygkraschen i Iran. I övrigt flyger SAS inte alls i området.

PODD Flygexperten om Boeingolyckan: Konflikten kan försvåra haveriutredningen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med en flygexpert om olyckan i Iran, och reder ut hur den pågående konflikten kan påverka utredningen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE