Svenskarna ska få den välfärd de har rätt till

Moderaterna: Nej till friår – pengarna räcker inte till

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nu har Moderaterna samlat stöd i riksdagen för mer pengar till välfärden. Tillsammans med KD, V och SD kommer vi idag rösta ja till mer välfärd, och nej till friår och utdömda arbetsmarknadsåtgärder, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson (M).
Foto: GETTY, TT, Fredrik Wennerlund
Nu har Moderaterna samlat stöd i riksdagen för mer pengar till välfärden. Tillsammans med KD, V och SD kommer vi idag rösta ja till mer välfärd, och nej till friår och utdömda arbetsmarknadsåtgärder, skriver Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson (M).

DEBATT. I dag röstar Sveriges riksdag ja till Moderaternas räddningspaket till välfärden. Tillsammans med Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser vi till att skola, vård och omsorg får mer pengar.

Svensk välfärd är i akut behov av mer pengar. Larmrapporterna har avlöst varandra under lång tid: Var tredje kommun gick med underskott 2019, och en majoritet fick ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. Nu ser vi hur kommunerna och regionerna börjar säga upp anställda inom skola och vård.

Pengarna räcker helt enkelt inte till. Det handlar om demografi och integrationsproblem. Men lika mycket om Socialdemokraternas misslyckade jobbpolitik.

Höga bidrag och låga krav är en farlig kombination. Sverige har lägst tillväxt i hela EU – och arbetslösheten ökar. Det finns fler långtidsarbetslösa idag än när Socialdemokraterna tog över 2014, och arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor har aldrig varit högre.

Nu alltså, efter flera års högkonjunktur.

Arbetslinjen måste återupprättas. Det ska alltid löna sig att arbeta, och den som kan jobba ska jobba. Därför föreslår Moderaterna bidragstak, hembesök hos bidragstagare och sänkta skatter på låga arbetsinkomster.

Det här behövs på längre sikt. På kort sikt måste välfärden få mer pengar från staten. Annars kommer uppsägningarna att fortsätta och välfärden ta stryk.

För att stoppa utvecklingen har Moderaterna sedan i höstas krävt en ändringsbudget. Vårt budskap till Januaripartierna har varit kristallklart: Prioritera om och se till att välfärden får mer pengar. Men Socialdemokraterna har inte tagit till sig av kritiken – de har inte ens lyssnat på de egna kommunalråden. I stället för att prioritera välfärden har Magdalena Andersson valt att lägga pengarna på friår.

Nu har Moderaterna samlat stöd i riksdagen för mer pengar till välfärden. Tillsammans med Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kommer vi idag rösta ja till mer välfärd, och nej till friår och utdömda arbetsmarknadsåtgärder.

Totalt handlar det om 7,5 miljarder, som kommunerna behöver här och nu. Våra pengar motsvarar 8600 lärare i skolan och 3300 sjuksköterskor i vården. Det kommer att göra skillnad.

Svenska skattebetalare ska få den välfärd de har rätt till. Och Moderaterna är övertygade om att de allra flesta väljer en bra skola till sina barn framför friår och ingångsavdrag. Än är det inte försent att ändra sig: Socialdemokraterna kan fortfarande rösta ja till välfärden i dag.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE