Här är ”Zätas” nya liv hemma i Sverige

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Henrik och Emma Zetterberg har börjat ett nytt liv i den klassiska badorten Mölle.

I den idylliska fiskehamnen nedanför huset ska kändisparet öppna en baguetteria.

– Nu fokuserar vi bara på att bli svenska igen och komma in i livet igen, säger ”Zäta” i Sportkanalen-programmet ”Wikegård vs. Henrik Zetterberg”.

Henrik Zetterberg har kontrakt med och får lön av den amerikanska NHL-klubben Detroit Red Wings till och med nästa säsong.

Det var i september 2018 som den nu 39-årige centern meddelade att han inte kan spela längre på grund av sina ryggproblem.

Tillsammans med frun Emma Zetterberg stannade han ändå kvar i Michigan förra säsongen.

Nu har paret flyttat hem till Mölle, på natursköna Kullahalvön i Skåne, strax norr om Höganäs.

Träffades genom Kenny

För första gången visar de upp sitt vitmålade hus bland alla andra vitmålade hus längs sluttningen, det är milsvid utsikt över bukten till Danmark från husets höga läge.

Paret har hållit till i området i tolv år, de gifte sig i Mölle under uppmärksammade former för tio år sedan och har ägt huset i sex år.

Foto: Andreas Hillergren
2010 gifte sig paret och hade festen i Mölle.
Foto: Andreas Hillergren
Gästerna fick också randiga kläder, a’la Mölle.
Foto: Andreas Hillergren
Vigseln hölls i Brunnby kyrka.

Emma Zetterberg är från Ängelholm och paret träffades genom tidigare Rögle-backen Kenny Jönsson som han kände från Tre Kronor.

– Här är det lugn och ro, det är en härlig sommarpärla. Mölle är som en liten stor familj, alla känner alla, säger Henrik Zetterberg.

I programmet med C Mores hockeyexpert Niklas Wikegård får vi följa med i vardagen med fyraårige sonen Love, padel med polarna, spel på trav och gemensamma välgörenhetsprojektet Zetterberg Foundation i Etiopien, som nu funnits i tio år.

”Zäta” har också synts på Rögles SHL-matcher i Ängelholm under säsongen, bland annat när representanter från Detroit Red Wings har varit på besök.

”Mycket har förändrats”

Henrik och Emma Zetterberg pratar om hur det har varit att komma in i det svenska livet igen.

– Spela på travet ... det är ju så roligt ..., säger Emma Zetterberg med en lite ironisk grimas.

– Posten heter Postnord till exempel, det är mycket som har förändrats, säger Henrik Zetterberg.

Till sommaren öppnar deras baguetteria i fiskeläget där de bor.

– Vi vill vara involverade i hamnen här. Den här chansen dök upp och då tänkte vi: ”Vi kör på det!”, säger Emma Zetterberg.

Var på Cypern vid draften

A-lagskarriären för Henrik Zetterberg inleddes med spel i Timrå i Medelpad, avancemang till elitserien och en säsong i den svenska högsta serien.

Han valdes av Detroit Red Wings i den sjunde draftrundan 1999 som totalt spelare nummer 210.

– Jag var inte så betrodd egentligen, jag var faktiskt nere i Ayia Napa med ett gäng grabbar. Sedan ringde deras scout Håkan Andersson och sa grattis till att jag blivit draftad av Detroit Red Wings och det var så klart en otroligt härlig känsla och upplevelse. Så sa han även att de hade en rookievecka där då och att jag skulle flyga över – men jag var inte direkt i träningsform, så jag flög över nästa år i stället, säger Henrik Zetterberg.

Foto: BILDBYRÅN
Henrik Zetterberg lyfter Stanley Cup-bucklan 2008.

Legendariskt lag

2002 åkte Henrik Zetterberg och backen Niklas Kronwall från Djurgården över för att se Detroit Red Wings i Stanley Cup, där de vann finalen mot Carolina Hurricanes.

– Jag kommer ihåg att vi sa att det inte fanns någon chans att vi skulle klara av att spela där nästa år. När man gick in i omklädningsrummet för första gången, då var man inte kaxig, det var många som man var väldigt rädd för, säger Henrik Zetterberg.

I laget den säsongen fanns svenskarna Nicklas Lidström, Tomas Holmström och Fredrik Olausson.

”Zäta” räknar upp andra spelare i ett lag som det inte finns utrymme för med lönetaket som finns numera: Chris Chelios, Brett Hull, Steve Yzerman, Brendan Shanahan, Sean Avery, Kris Draper, Luc Robitaille och Darren McCarty.

Dessutom innehöll laguppställningen stjärnspelare som Dominik Hasek, Sergei Fedorov, Pavel Datsyuk och Igor Larionov.

Inte Crosbys favorit

2008 var han själv med och vann Stanley Cup och blev utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare, totalt fanns då sju svenska spelare i laget: Mikael Samuelsson, Andreas Lilja, Niklas Kronwall, Tomas Holmström, Nicklas Lidström, Johan Franzén och Henrik Zetterberg.

Huvuduppgiften för ”Zäta” i finalen var att ta bort Pittsburgh Penguins stjärna Sidney Crosby.

– Varenda gång han var på isen så skulle jag vara på isen – det är något som jag tycker är väldigt roligt, att bara få förstöra. Jag var nog inte hans favorit där – men jag tror att vi har en väldig respekt för varandra egentligen, för det är något vi alltid kommer att ha med oss, säger Henrik Zetterberg.

Ändå vann nummer 40 både poäng- och skytteligan i det slutspelet och gjorde det matchavgörande målet i sjätte och sista finalmatchen.

Tre tunga titlar

Från säsongen 2012/2013 och sex säsonger framåt var Henrik Zetterberg kapten i Detroit Red Wings, innan hade han varit assisterande kapten i laget under sex säsonger.

”Zäta” vann förutom Stanley Cup också OS-guld i italienska Turin och VM-guld i lettiska Riga 2006 med Tre Kronor.

Under lockoutsäsongen 2004/2005 med Timrå vann han elitseriens poängliga med 50 poäng (19 mål och 31 assist) på 50 matcher.

Vid OS i ryska Sotji 2014 var han utsedd till kapten för Tre Kronor men spelade bara första matchen på grund av skadeproblem.

Den 9 oktober i år fyller Henrik Zetterberg 40 år.

Makarna Zetterberg har också ett hus på Alnö utanför Sundsvall.

”Wikegård vs. Henrik Zetterberg” sänds på Sportkanalen i kväll, torsdag den 23 januari klockan 21.30, men finns att se redan nu på C More.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM