Svenska ryggdunkar hjälper inte klimatet

Replik från Fredrick Federley om svensk EU-samverkan kring miljöfrågan

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

MP borde hjälpa till att driva de andra åt rätt håll. Det gör mer effekt för klimatet än alla de ryggdunkar vi svenskar kan ge varandra, skriver Fredrick Federley.

REPLIK. Pär Holmgren skriver om att de svenska Europaparlamentarikerna borde samarbeta mer inom klimatpolitiken.

Självklart vill jag göra allt för en bättre europeisk klimatpolitik och jag tar gärna en kaffe med Pär, men det är inte vi svenskar som måste övertygas. Det är bättre att lägga tid på att vinna över de riktiga nej-sägarna som drar sig för att ens rösta för en minskning av utsläppen inom klimatpolitiken på vår sida. Ett arbete som MP tyvärr inte verkar vilja delta i. 

De kommande tio åren är helt avgörande för att vi ska kunna klara klimatutmaningen och leverera våra löften i Parisavtalet. Självklart kommer jag att göra allt som går för en mer ambitiös klimatpolitik. I det arbetet träffar jag gärna andra svenska ledamöter och diskuterar hur vi kan förbättra EU:s klimatmål, något som vi gjorde flera gånger även under den förra mandatperioden.

Sanningen är dock att ryggdunkar oss svenskar emellan inte löser grundproblemet. De som behöver övertygas är ledamöter som fortfarande ifrågasätter målsättningen om att EU ska bli en klimatneutral union. Det för vi runt förhandlingsbordet och i samtal med ledamöter från de länder som bromsar klimatarbetet.

Senast under förra veckan röstade både jag och Pär Holmgren för att EU bör minska utsläppen med 65 procent senast till 2030. Men tyvärr är vi i dagsläget en förvinnande liten andel. Faktum är att inte ens den svenska regeringen, där Pär Holmgrens eget parti Miljöpartiet ingår, driver så höga mål. Svenska regeringen jobbar för 55 procent, alltså tio procentenheter mindre. Och då tillhör Sverige ett av EU:s mest ambitiösa länder.

Ska vi få kolälskarna i Polen att gå åt vårt håll behövs ett ihärdigt förhandlingsarbete.

Ska man vara med och se till att det inte bara blir politiskt prat utan också verklig skillnad så måste man arbeta tillsammans med andra. Politik handlar om att få en majoritet att dra åt det hållet man vill. Det är därför Centerpartiet har sett till att få tunga platser vid förhandlingsborden där allt avgörs. Det är vi skyldiga våra väljare.

Jag har blivit utsedd att för den liberala gruppens räkning sitta tillsammans med Frans Timmermans, den EU-kommissionär som kommer vara högst ansvarig för EU:s kommande klimatpolitik.

Detta är ett arbete som Miljöpartiet och deras gröna partigrupp har valt att inte delta i. Varför man hellre verkar vilja sitta på avbytarbänken med en kaffe och prata än att lösa vad man sagt är oförståligt. Det är att göra lekstuga av den politiska processen. 

Nu är det hög tid för oss Europaparlamentariker att börja leverera. Då är det viktigt att vi svenskar tar tunga platser runt förhandlingsborden där EU:s klimatpolitik avgörs. Här hade det varit hjälpsamt om Miljöpartiet varit med och drivit de andra åt rätt håll. Det gör mer effekt för klimatet än alla de ryggdunkar vi svenskar kan ge varandra.


Fredrick Federley, EU-parlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Så här skriver du en debattartikel 00:34

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM