Ryssland stängs av i fyra år

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Wada har fattat sitt beslut.

Rysslands stängs av från alla stora mästerskap i fyra år.

– Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något som helst sätt, säger Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland till NRK.

Den stora ryska dopningshärvan får ytterligare konsekvenser. På måndagen kom beslutet som Ryssland fruktade efter att Wada beslutat sig för att stänga av Ryssland får alla stora mästerskap kommande fyra år.

Ryssland får heller inte arrangera mästerskap eller söka stora mästerskap som OS 2032. Det blir dock ingen kollektiv utestängning av alla ryska idrottare.

Påverkar inte fotbolls-EM

De kan därmed tillåtas att delta i mästerskapen under neutral flagg precis som under OS i Pyeongchang då hundratals ryska atleter fanns med. Kravet är dock att de ska kunna bevisa att de inte finns med i den så kallade McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopingprover inte manipulerats.

Åtta ryska åkare på pallen i Lillehammer i helgen
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Åtta ryska åkare på pallen i Lillehammer i helgen

Hur de olika idrottsförbunden ställer sig till Wadas dom återstår att se.

Wadas beslut påverkar inte sommarens fotbolls-EM efter som det inte räknas som ett globalt mästerskap. Det gäller även Champions League-finalen 2021 som ska spelas i St. Petersburg.

Ryssland har tre veckor på sig att överklaga beslutet vilket de väntas göra.

”Svider inte på något sätt”

Wadas vicepresident Linda Hofstad Helleland hade dock velat se ett strängare straff.

”Jag ville ha sanktioner som inte kan urvattnas. Jag är rädd att de här inte räcker. Vi är skyldig de rena idrottarna att genomföra så starka sanktioner som möjligt”, skriver hon på Twitter.

För NRK utvecklar hon. 

– Jag är inte nöjd med beslutet, men det var så långt vi kunde gå, säger hon och fortsätter: 

– Det betyder att vi kan ha flera hundra ryska utövare både i Tokyo och Peking. Det är inte ett straff eller en reaktion som svider på något som helst sätt. Så länge de kan delta under neutral flagg är det ryssar och de kan få medaljer. Flagga eller inte, det är inte det mest väsentliga. 

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE