Edin efter EM-guldet: ”Overklig vecka”

avTT

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sverige vinner EM-guld 2019 med Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren i lag Edin.

Lag Edin spelade sitt livs bästa curling på EM i Helsingborg – och fullbordade dominansen med storseger i finalen.

– Det här kan nog aldrig ha hänt förut, säger skippern Niklas Edin.

Samtliga nationer har försökt, men det har inte gått att stoppa Sveriges lag Edin det här mästerskapet. Inte heller Schweiz unga lag Yannick Schwaller hade en chans i finalen, som Sverige vann med hela 9–3.

Sverige kopplade greppet direkt med 2–0 i den första omgången och en stulen poäng i den andra. Det avgörande rycket kom sedan i den sjätte omgången där lag Edin tog tre poäng, vilket innebar en stabil 6–1-ledning.

Niklas Edin och hans lag gick därmed obesegrat i elva matcher på EM.

– Vi har förmodligen spelat vårt livs bästa turnering. Elva raka segrar och vi har egentligen inte varit hotade i en enda match. Det här kan nog aldrig ha hänt förut i ett EM i curling, säger Edin.

Sjunde EM-guldet

34-årige Niklas Edin säger att han bara har gått obesegrad genom en hel turnering två gånger tidigare under sin karriär.

– Nu kändes det som att "vi kan inte förlora den här finalen, om vi bara spelar i närheten av det vi har gjort kommer de inte ha en chans i matchen". En unik känsla. Det kändes som att vi dominerade från start till mål.

Förra året blev det något oväntat EM-silver för lag Edin. Nu blev det guld – det sjunde i ordningen för Niklas Edin, som vann sitt första EM-guld för tio år sedan.

– Det känns sjukt. Vi har pratat om att vi vunnit nästan alla finaler och aldrig förlorat en semifinal i EM. Jag tror att vi plockar fram det lilla extra. Vi spelar för att visa att vi är dominanta i Europa och sätta lite avtryck i curlingvärlden.

Fullsatta läktare

Edins storspel satte även avtryck i Sverige och i Helsingborg, där det var fullsatta läktare och stort stöd under finalen. Ramsan "Edin, Edin, en curlingmaskin" ekade från läktarna.

– Jag hörde flera roliga hejarramsor, jag stod och drog på smilbanden hela tiden, säger han och fortsätter:

– Det har varit en helt overklig vecka och det här är något som verkligen kommer att hänga med oss genom resten av våra curlingkarriärer och efteråt också.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Curling