Duon vill ta plats i MFF nästa säsong: ”Det är självklart målet”

Adi Nalic och Pavle Vagic är utlånade till AFC Eskilstuna

Av: Simon Pålsson

Publicerad:
Uppdaterad:

ESKILSTUNA. Adi Nalic och Pavle Vagic är två av totalt nio utlånade MFF-spelare den här säsongen. Båda har en viktig roll i AFC Eskilstuna, men hoppas slå sig in i Malmö FF redan nästa år.

– Jag är inställd på att få mycket speltid i MFF nästa säsong, säger Adi Nalic till Sportbladet.

1 av 4 | Foto: Simon Pålsson
Adi Nalic och Pavle Vagic siktar båda på att slå sig in i Malmö FF under säsongen 2020.

Anel Ahmedhodzic i Hobro IK, Samuel Adrian i Kalmar FF och Hugo Andersson i Trelleborgs FF. Det är bara några av totalt nio unga spelare som Malmö FF har lånat ut under säsongen. I allsvenska AFC Eskilstuna finns dessutom Adi Nalic och Pavle Vagic, två spelare som gjort stora framsteg under året.

Strategin med att låna ut unga spelare snarare än att ge dem chansen att konkurrera om en plats i startelvan i Malmö FF har stundtals varit ifrågasatt. Men när Sportbladet träffar Adi Nalic och Pavle Vagic i Eskilstuna menar båda att det har varit lyckat för deras individuella utveckling att få chansen till mer speltid, förtroende och ansvar i en annan klubb på allsvensk nivå.

– Jag tycker att det är en bra strategi. Speltiden är verkligen a och o för utvecklingen. Risken är att spelarna stannar av i sin utveckling annars. Jag tycker verkligen att det är ett bra alternativ för många unga spelare, inte bara i MFF utan över lag, säger Adi Nalic.

– Sen är det såklart en fördel att MFF har den ställningen att man kan låna ut spelare till allsvenska lag direkt.

– Det är en trygghetskänsla att man vet att man får spela. Det gör också att man blir lite mer bekväm i sitt agerande på planen. Man vågar lite mer när man har bra självförtroende där och får förtroendet utifrån. För min del, och Pavles del också egentligen, har utlåningen varit väldigt bra.

”Speltid och utveckling går före allt annat”

Adi Nalic har haft en karriär som inte alltid gått spikrak uppåt, men där han för varje år på seniornivå har tagit fina steg i sin utveckling genom att matchas på en högre och högre nivå.

Efter att ha varit ungdomsspelare i Mjällby, utan att riktigt få chansen i a-laget, flyttade Adi Nalic inför säsongen 2017 till Landskrona Bois, som då var en konkurrent i Division 1 Södra. Redan första säsongen fick han spela 23 matcher när laget tog sig upp till superettan. Men det var 2018 som det stora genombrottet kom. Adi Nalic var lagets klart viktigaste offensiva spelare med sina fem mål och åtta assist. Men det räckte inte för att klubben skulle hålla sig kvar.

– I Landskrona hade jag två bra säsonger med Agim Sopi som tränare. En extremt bra tränare som utvecklade mig mycket och gav mig som ung spelare förtroende direkt. Det var en tuff serie med många väldigt fysiska lag som konkurrerade om att gå upp. Året i superettan var också speciellt, med bra motstånd, berättar Adi Nalic.

– Det var två bra år där jag utvecklades mycket som spelare och person. Jag flyttade hemifrån och fick ta ett nytt ansvar även utanför planen. Man mognar som människa också. Det är viktigt.

– Det var en lite annan grej också i Landskrona, ett annat tryck i föreningen med många som ställer krav. Det är lite skillnad mot i Mjällby, där man inte har samma krav utifrån. Att lära sig att hantera trycket och kravbilden är också viktigt för att utvecklas som spelare. Efter två säsonger kände jag att jag behövde ta nästa steg, men vi skildes åt som väldigt goda vänner om man kan säga så.

1 av 6 | Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Adi Nalic hann spela en match på Stadion med Malmö FF - träningsmatchen mot Kalmar FF i våras.

Efter succésäsongen i Landskrona Bois var det många allsvenska klubbar som visade intresse, men Malmö FF var det mest intressanta alternativet. Redan i mitten av november skrev Adi Nalic på ett fyraårskontrakt.

Under försäsongen 2019 kände Adi Nalic att det skulle bli svårt att ta en startplats och få speltid vecka ut och vecka in i MFF. Därför tog han själv initiativet till att bli utlånad.

– Det var jag som ville bli utlånad. Det var jag som tog tag i det. Malmö hade inte pratat om någon utlåning med mig just då. För mig har det alltid varit utveckling och speltid före allt annat. Givetvis ville jag spela i MFF, men på försäsongen kände jag att jag inte riktigt fick speltiden som jag ville ha och behövde. I den här åldern behöver jag spela kontinuerligt. AFC och Nemanja (Miljanovic) som var tränare hade en väldigt bra utvecklingsplan för mig, den tilltalade mig verkligen.

– Såklart är det hur kul som helst att spela i MFF, det är en dröm jag haft länge. Men för att komma dit behöver man kanske ta en liten omväg. Det gäller inte bara mig, utan många spelare. Speltid och utveckling gick alltid som prioritet nummer ett för mig. Jag trivs väldigt bra i Eskilstuna. De gav mig ett stort förtroende direkt som jag har växt tack vare. Det här året har stärkt mina chanser i MFF.

I avtalet med AFC Eskilstuna skrev Malmö FF in en klausul om att kunna ta tillbaka Adi Nalic under sommaren. Det var däremot ingenting som var aktuellt. Men den löpande kontakten med MFF finns hela tiden där.

– Vi har en dialog och jag pratar väldigt ofta med Daniel (Andersson, sportchef). Vi har en bra kontakt.

”Jag har blivit en helt annan spelare nu”

Redan hösten 2017 gjorde Pavle Vagic allsvensk debut för Malmö FF borta mot IK Sirius. Efter en stark insats, i en match där Samuel Adrian också fick göra ett inhopp, var det många som såg framför sig att den offensive mittfältaren skulle bli nästa stora talang att få sitt genombrott i a-laget. Det kände han själv också.

– 2018 började det riktigt bra. Jag spelade vänsterytter då och jag såg en plats i truppen, det var jag och en till på min position. Jag gjorde det bra på träningar och matcher, men sen stukade jag knät på träningslägret i Florida. Jag var tillbaka efter en vecka, men sen fick jag en bristning i baksidan. När jag kom tillbaka från den hade andra spelare hunnit före mig.

Den 10 augusti meddelade Malmö FF att man belönat Pavle Vagic med ett a-lagskontrakt som sträckte sig över säsongen 2021. I samband med det lånades talangen ut till Jönköping Södra i superettan för att få chansen till speltid.

Efter säsongen återvände han sedan till Malmö FF, för att tillsammans med Felix Konstandeliasz lånas ut till Mjällby AIF.

– I Jönköping gjorde jag egentligen mina första månader som seniorspelare på allvar. Jag hade tränat med Malmö hela tiden, men det är en annan sak att spela viktiga matcher direkt med Jönköping.

– I Mjällby fick och tog jag ansvar direkt. Tränaren hade gav mig stort förtroende. Det var riktigt bra. Det här året har det verkligen lossnat och har varit nöjd hittills. Man ska akta sig så att man inte blir för nöjd, men det känns bra nu.

1 av 4 | Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N
Pavle Vagic gjorde allsvensk debut redan 2017 borta mot IK Sirius.

När han var skadefri och tillgänglig var Pavle Vagic given i startelvan i Mjällby. Att han fick fem gula kort på tio matcher ser han som ett av flera tecken på att han vuxit mycket som spelare sista året.

– Jag har tagit mer ansvar och med det har det blivit att när det går sämre för laget eller när vi tappar boll har det kunnat brinna till på ett annat sätt. Då har jag sprungit ikapp för att ta tillbaka bollen eller tackla någon. Det är ändå ett bra tecken.

– I Jönköping fick jag inga gula kort. Bara där ser man att jag har blivit en helt annan spelare nu. Det behövs. Det kommer att behövas i Malmö. Där är det en helt annan sak, man måste verkligen kämpa för sin plats på varje träning. Du är såklart vän med alla, men de du konkurrerar med är du inte alltid vän med på själva träningen. Det är lite mer som man hör att det är utomlands faktiskt.

Adi Nalic instämmer.

– Det är det som är saken. Så man tränar, så spelar man också, säger han.

– I Malmö vet alla att man alltid göra jobbet. Jag har blivit utskälld flera gånger när jag inte gjort jobbet på träningen. Det måste man ta. Om jag har gjort fel eller inte gör rätt får man höra det, säger Pavle Vagic.

I somras avbröts lånet med Mjällby och Pavle Vagic blev utlånad till sin tredje klubb på bara ett år när AFC Eskilstuna hörde av sig. Att få chansen att visa sig på allsvensk nivå var avgörande för valet. Efter fyra matcher och ett mål hoppas han på en stark avslutning på säsongen.

– Jag kände att jag hade gjort det bra i superettan och ville testa på allsvenskan, för att visa att jag håller på den nivån. Det kändes som att MFF ville se samma sak. Det här stärker förhoppningsvis mina chanser inför nästa år.

”Jag älskar både staden Malmö och MFF”

Efter den här säsongen har Pavle Vagic två år kvar på kontraktet med Malmö FF, medan Adi Nalic har tre år kvar. Men båda är tydliga med att ambitionen är att vara med och konkurrera om en plats i såväl truppen som startelvan redan nästa säsong.

– Förhoppningsvis, om man kollar på mina andra steg, så känns det som att jag kommer att vara redo för att ta nästa steg inför nästa säsong. Det var nog en smart grej att inte gå direkt från Landskrona till Sveriges bästa klubb, säger Adi Nalic.

– Jag tror på det. Jag känner att jag ständigt utvecklats. Från att jag kom till MFF och fram till nu i AFC känns det som att det har gått spikrakt uppåt egentligen. Jag utvecklas, jag har fått ta ett stort ansvar och jag spelar med bra självförtroende. Det är självklart målet att slå sig in i Malmö nästa år. Jag är inställd på att få mycket speltid i MFF.

För Pavle Vagic, som är uppväxt i Malmö och fotbollsfostrad i MFF, vore det extra stort att etablera sig i laget på allvar.

– Jag har bott där hela mitt liv. Jag älskar både staden Malmö och MFF. Det hade varit så stort att få spela där. Att inte bara få spela, utan bli ordinarie och ha en viktig roll.

– Min dröm har varit att slå mig in i Malmö sedan jag var väldigt liten. Jag kommer ihåg när vi hade träningarna när vi var små. Då sa alltid tränarna att en i den här gruppen kommer att spela inne på Stadion. Det blev jag. Men jag vill verkligen slå mig in i på allvar. Jag tror att den här säsongen har stärkt mina chanser. Jag har gjort det bra både i superettan och allsvenskan.

Under hösten hoppas duon få se sitt Malmö FF vinna guld, men ser AIK som den främsta utmanaren.

– Djurgården kommer inte att hålla. Varken Djurgården eller Hammarby är lag som ska vinna egentligen. De kanske tror på det, men så är det inte. De kommer att komma ikapp dem. Malmö och kanske AIK, de vann ändå förra året, är lagen som ska slåss om det. Nu ska AIK bara spela allsvenska matcher, det är en fördel. AIK eller Malmö vinner, säger Pavle Vagic samtidigt som Adi Nalic nickar instämmande.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.