Svaret från veterinär: Campo Bahia var sjuk

Därför floppade hela stall Lugauer och superhästen Campo Bahia: ”Påverkar hästens prestation kraftigt”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Foto: Lars Jakobsson / TR BILD
Campo Bahia galopperar i Svenskt Travderby 2019

Stjärnhästen Campo Bahia galopperade i Svenskt Travderby och floppade sedan totalt.

Nu berättar tränaren Conrad Lugauer om orsaken.

– Han hade ett virus och kunde inte göra sig själv rättvisa, säger 45-åringen till Trav365.

Den 1 september var det uppdukat för stor travfest när Jägersro hade sin stora derbydag.

Av hingstarna och valackerna skulle storfavoriten och undantagshästen Campo Bahia bara göra sitt jobb och defilera hem storloppet – och de fyra miljoner kronor som delades ut i förstapris.

Men i första sväng kom galoppen och efteråt gick inte hästen att känna igen.

Nu kommer svaret från veterinären.

– Jag fick svar från min veterinär Jonas under måndagen och han berättade att Campo Bahia hade ett virus. Alla som förstår något om detta vet att det påverkar hästens prestation kraftigt, säger kusken och tränaren.

Hur känns det nu när du har ett svar?

– Som de flesta såg blev jag oerhört besviken efter Derbyfinalen och hade dagarna efteråt svårt att acceptera att det blev som det blev. Nu med lite distans till loppet och att jag fått svar från veterinär, känner jag mig lättad.

– Jag måste säga att jag aldrig upplevt så mycket sympatier för en häst och jag ville verkligen bjuda publiken på en prestation utöver det vanliga.

”Europaderbyt nästa”

Det viktigaste nu för ”Conni” är att Campo Bahia blir frisk. Om allt följer planen så hoppas han ha tillbaka sin stjärna lagom till Europaderbykvalen.
– Nu ska blodvärdena bli stabila och jag hoppas att han återhämtar sig på rätt sätt och blir kvitt sitt virus. Han känns pigg och fin hemma på gården men självklart var det viruset som hämmade honom under Derbyt.

”Kan inte vinna alla lopp”

Conrad Lugauers stall har varit en framgångssaga i flera år och tränaren har redan slagit förra årets rekordsiffror. Den skånske tränaren har hittills i år 29 i segerprocent och ger sin syn på pressen utifrån.

– Vårt stall har varit enormt framgångsrikt under en lång tid. Vi har höga krav på oss men vi kan inte vinna alla lopp. Om vi tittar på derbydagen så hade vi ingen bra dag, säger Lugauer och berättar vidare om anledningen:

– Dels så vill jag säga att matchningen är tuff för mina hästar under derbyhelgen. Vi möter det allra tuffaste motståndet just denna helg. Och dels så har mina hästar gått bra över en lång tid och gått upp i klass. Man kan inte vinna allt hela tiden, särskilt inte när de står tuffare inne i loppen.

”Firade med ägarna”

Trots att Campo Bahia galopperade i Svenskt Travderby kunde stall Lugauer ändå nästan vinna miljonloppet – med sin andra häst Ferrari Sisu.

Sonen Marc Elias fick nöja sig med andrapriset och två miljoner kronor.

– Självklart är jag glad över framgången för både Marc och ägarna. Det var väldigt tudelade känslor där och då på Jägersro.

Hade upploppet varit tio meter längre hade vi till och med kunnat ta oss förbi segraren Attraversiamo.

– Marc åkte in till stan och firade med ägarna och jag fick slicka mina sår.

Ser ljust på framtiden

Trots motgångarna under derbyhelgen så ser Conrad med tillförsikt på framtiden.

– Ja, nu är vi tillbaka och jag siktar på att ha tillbaka Campo Bahia i fin författning till Europaderbykvalen och sedan vinner Ferrari Sisu Breeders i bara farten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN