Mejla

Alexander och Malin Karim

Uppfostra barnen till att störta alla Donald Trumps

Vi gör dem till världsmedborgare med öppna hjärtan

Publicerad:
Uppdaterad:
Malin och Alexander Karim skriver sista krönikan innan sommarlovet.
Malin och Alexander Karim skriver sista krönikan innan sommarlovet.

FAMILY

Ge dem självförtroende, självkänsla och empati nog för att stå emot de makter som verkar för ett stängt samhälle som håller minoriteter inte bara nere utan också utanför.

Hello fellow parents!

 

Kan vi tala lite om det här med hur många måltider som är rimligt att göra per dag under ett sommarlov? Är det verkligen rimligt att äta en gång i timmen? Det frukost 1, frukost 2, mellanmål, lunch, mellanmål, glasspaus, mellanmål, middag, kvällsmat, kvällssnack. Det tar aldrig slut. Det äts heeela tiden.

 

Kan vi också tala om hur mycket som är rimligt att barn tjafsar med varandra? Ena sekunden dödsfiender. Andra dödspolare. En dans som lämnar dem tämligen oberörda men föräldrarna helt psykiskt utpumpade. Galna till och med. Med hår som Einstein vandrar vi runt med tomma blickar och kommunicerar enbart med varandra genom tårar.

 

Kan vi, när vi ändå håller på, även prata om hur viktigt det är att vi föräldrar av nutid verkligen kliver upp och uppfostrar våra barn till empatiska, inkännande människor med kärlek till sin nästa. För i en tid där polariserande makter smyger i vrårna och där rädslan för det som är annorlunda växer sig större och starkare är det viktigare än någonsin att vi uppmanar till öppenhet, kärlek och förståelse för den som inte är som du. Och det är hos barnen det börjar. Genom barnen har vi en andra chans att rätta de fel vi själva begått. Genom att erkänna våra misstag, kollektivt som grupp, genom att själva vara modiga och öppna och visa dem att bara för att någon annan får, så får jag inte mindre. Visa dem storheten i att dela med sig. Ge dem självförtroende, självkänsla och empati nog för att stå emot de makter som verkar för ett stängt samhälle som håller minoriteter inte bara nere utan också utanför. Uppfostra barnen till att störta alla Donald Trumps of the world, säga nej till främlingsfientlighet, säga ja till att låta kvinnor bestämma över sina egna kroppar och omfamna medmänsklighet. För om vi i vår generation inte lyckas, låt oss ge barnen en chans. Kan vi inte tillsammans komma överens att lämna rädsla och litenhet och ge plats åt kärlek och inkluderande? Vi ger barnen hela världen istället för Borås, Göteborg, Umeå eller vilken stad du nu uppfostrar ditt barn i. Vi gör dem till världsmedborgare med öppna hjärtan och i det skapar vi en bättre framtid. Kan vi inte komma överens om det?

 

Tack för att ni har velat läsa våra texter. Nu tar vi sommarlov. Och när ingen gråter, tjafsar eller raderar skit på andras datorer - när stjärnorna står i linje, det är vindstilla, lagom soligt och vi alla fem tar en glass, ett kvällsbad eller bara en andningspaus mellan alla sammanbrott tillsammans. När det minsta barnet inte snor det äldsta barnets glass, när någon tar sitt första simtag och alla skrattar tillsammans åt samma sak. I de små mellanrummen när allt bara är stillhet och harmoni - då är sommarlovet, livet och världen fan-ta-mig-tastiskt. Trots oavbrutet ätande, tjafs och Donald Trump.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY