Blodspår har hittats i sökandet efter 57-åringen: ”Kamp mot klockan”

Häktade musikduons förklaring: Använde boxningssäck och började blöda

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Två unga musiker har häktats, misstänkta för kidnappning av den försvunna 57-åringen i Karlskrona.

I de intensiva sökinsatserna har blod hittats i ett kök och i en nyinköpt träbåt.

Men duon menar att offret fick näsblod – och att det är omöjligt att de kunnat bära ut hans kropp då de bara väger 50 kilo.

Elva dagar har gått sedan en 57-årig man försvann från sitt hem i Karlskrona i Bleking.

Polisen anade snabbt oråd och inledde en förundersökning om människorov.

– Man misstänkte att det inte var något frivilligt försvinnande utan att det låg ett brott bakom, säger Robert Loeffel, presstalesperson på Blekingepolisen.

Sedan dess har ett stort sökarbete pågått för att försöka hitta mannen.

Två män i 20-årsåldern, som båda sysslar med musik och driver en affärsverksamhet tillsammans med 57-åringen, är häktade på sannolika skäl misstänkt för människorov.

”Han var lite stressad”

Av domstolshandlingar framgår det att de båda misstänkta nekar till brott.

En av musikerna har i förhör uppgett att 57-åringen kom till hans lägenhet efter ett gymbesök tidigare den kväll då mannen senast sågs.

”Besöket varade endast fem minuter då målsäganden var lite stressad”, står att läsa i handlingarna.

Musikern säger även att besöket förvånade honom då han hade planerat att diskutera affärsverksamheter med 57-åringen.

Morgonen därpå åkte båda musikerna ut på en båttur i skärgården, enligt egen utsago. När de kom tillbaka till kajen ska de ha mött en anhörig till 57-åringen som frågade om de sett den försvunne mannen, uppger en av de misstänkta.

Polisen vill komma i kontakt med personer som har sett en mindre bohusjolle i skärgården i Karlskronatrakten söndagen den 26 juli mellan klockan 06.30 och 15.00.
Foto: POLISEN
Polisen vill komma i kontakt med personer som har sett en mindre bohusjolle i skärgården i Karlskronatrakten söndagen den 26 juli mellan klockan 06.30 och 15.00.

Dagen efter ska en av de unga männen ha fått reda på att 57-åringen inte dykt upp på sin arbetsplats.

Han ska då ha blivit orolig och själv kontaktat polisen, säger han i förhör. Mannen ska även ha kontakta släktingar till 57-åringen för att höra om de visste något.

”Överdrivet städat i lägenheten”

Enligt domstolens handlingar har polisens kriminaltekniker säkrat blodspår i ett lägenhetskök och i en båt som kopplas till de häktade männen.

En av musikerna förklarar blodspåren i bostaden med att offret haft näsblod och att han ”vid något tillfälle nyst under detta”. Han påpekar också att 57-åringen bott där och att ”blodspår kan visa sig efter en mycket lång tid”.

– Det finns naturligtvis en mängd sätt blodspår kan uppkomma i ett kök.

I handlingarna framgår det att åklagaren uppgett att bostaden var ”överdriven städad” – något en av de misstänkta slår tillbaka mot och förklarar med att de städar lägenheten varje söndag.

Vidare berättar musikern också att han även brukar använda sig av en boxningssäck i lägenheten.

”Vid tillfällen har han börjat blöda efter användning”, skriver hans advokat i handlingarna.

”Väger för lite för att bära kroppen”

På fråga om blodet i båten hävdar den unge mannen att det inte är något märkligt ”med hänsyn till de aktiviteter man normalt företar på en båt”.

Åklagarens teori är, enligt domstolens handlingar, att musikerna på ett okänt sätt fört 57-åringen från lägenheten till båten – något den ena häktade menar är otänkbart.

– Målsäganden ska väga närmare 90 kg och de misstänkta endast 50-55 kg, skriver advokaten.

– Att förflytta någon mot deras vilja alternativt medvetslösa skulle i princip vara omöjligt utan att det uppmärksammas, fortsätter försvaren och menar att samtliga balkonger är vända mot ytterdörren på den tätbefolkade adressen.

Musikduon uppger att de båda har en ”mycket god relation” till 57-åringen och att det inte finns något tänkbart motiv till att de skulle ligga bakom bortrövandet.

Polisen: Lägger pusselbitar

Polisen har i sökandet efter mannen släppt en bild på en bohusjolle, som anses vara högintressant i brottsutredningen, för att få in iakttagelser.

– Vi vill få en spridning nationellt då det är många turister som rör sig i Blekinge skärgård under sommaren, och det här var helgen 25-26 juli, säger Robert Loeffel.

Foto: Andreas Hillergren
Elva dagar har gått sedan en 57-årig man försvann från sitt hem i Karlskrona.

Enligt honom är sökområdet fortfarande väldigt brett.

– Man söker systematiskt av områden hela tiden. Vi har haft stora sökinsatser och har även sökinsatser i gång i skärgården.

Polisen vill ha in upplysningar från folk för att kunna hitta den 57-årige mannen så snabbt det går.

– Men desto längre tiden går desto jobbigare blir det att kanske hitta någon vid liv. Åklagarens övertygelse är att vi jobbar utifrån att hitta honom vid liv, men man får vara ärlig och säga att desto mer klockan går desto mer bekymrade blir vi.

Alla iakttagelser välkomnas av polisen.

– Vi vädjar till allmänheten att hjälpa oss, minsta observation kan vara viktig för oss. Tveka inte om ni vet eller misstänker någonting, kontakta oss så att vi kan lägga de pusselbitarna.

Aftonbladet har sökt de misstänktas advokater för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE