Spelet om regeringsmakten

Så hånas Anna Kinberg Batra i sociala medier

avKenan Habul

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batra får ris och ros på sociala medier.

Kanske mest ris.

”Att vi inte vill fälla regeringen med SD nu är lite som varför man har förspel innan sex: sammanhållningen blir bättre och fler får komma”, skriver Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, på Twitter.

Magnus Ek, CUF-ordförande, säger att en ledamot i förbundsstyrelsen kom på idéen till tweeten.

– Det är ett gammalt skämt vi använder på våra interna utbildningar om att det mesta blir roligare om alla får vara med, säger han till Aftonbladet.

Precis som sin partiledare Annie Lööf avvisar han Kinberg Batras förslag.

– Min linje är samma som i går. Alliansen ska inte söka regeringsmakten med stöd av SD. Det är ett extremt parti, det är ett invandringsfientligt parti och det är ett parti som inte går att lita på, säger Magnus Ek.

Även Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har har försökt skoja till det genom att fejka ett sms från Anna Kinberg Batra till Annie Lööf.

Liberalernas partiledare Jan Björklund vill inte kommentera utspelet från M-ledaren. Gruppledaren i riksdagen, Christer Nylander, står inte heller bakom M-förslaget.

Liberalernas gruppledare i riksdagen, Christer Nylander, står inte heller bakom M-förslaget.

– Det är inte ansvarigt att kasta in Sverige i ett nytt nyvalskaos. Det hade blivit följden om Alliansen lägger en gemensam budget innan valet, säger han till Aftonbladet.

Partiets ungdomsförbund uttrycker sin åsikt med hjälp av en bildserie:

SD-ledaren Jimmie Åkesson har i en intervju med Aftonbladet sagt att beskedet är ”positivt” men han passade samtidigt på att pika M-ledaren:

– Märkligt att det har tagit halva mandatperioden att komma fram till att hon vill genomföra sin egen politik, sa Åkesson.

Den förra ledaren för Kristdemokraternas ungdomsförbund Sara Skyttedal är inne på samma spår:

Utspelet välkomnas, utan syrligheter, även från KD-ledaren Ebba Busch Thor som säger att ”det är positivt att Moderaterna ger det här beskedet”.

Även den politiska redaktören på Göteborgs Posten, Alice Teodorescu, har visat sitt gillande:

Precis som Markus Uvell, tidigare chef på näringslivets tankesmedja Timbro och pr-byrån Kreab med moderata kopplingar:

Och Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet och tidigare riksdagsman för Socialdemokraterna gör också tummen upp.

Även C-ledaren Annie Lööf, som totalt sågade Anna Kinberg Batras förslag, blev hånad. SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson tycker att hon ska äta upp sin sko.