Björgen: Jag hade gjort samma sak

Av: Kristoffer Bergström, Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

OSLO/STOCKHOLM. Marit Björgen ger sitt fulla stöd till sin kompis.

Det hade lika gärna kunnat vara hon som tog salvan.

– Jag hade gjort samma som Therese i den här situationen, säger hon.

Foto: TT

I de pågående förhören försöker Therese Johaugs sida visa att åkaren gjort allt i sin makt för att inte få i sig något otillåtet preparat. Därför har advokaten Christian Hjort kallat Marit Björgen.

36-åringen är nära vän med Johaug och har i flera år befunnit sig i liknande situationer, då båda har varit bland världens bästa skidåkare.

I ett kort förhör uttrycker Marit Björgen förståelse för Therese Johaugs beteende. På frågan om hon hade gjort ytterligare undersökningar om läkaren gett henne en salva och försäkrat att den var säker skakar Marit på huvudet.

Hade heller inte gått utbildningen

– Nej, det hade jag inte. Jag hade gjort samma som Therese i den här situationen. Jag har alltid frågat landslagsläkaren och haft fullt förtroende för honom. Det har varit rutinen. Jag hade litat mer på att fråga Fredrik än att undersöka själv. Svaret han hade gett mig hade gett mig mer trygghet än om jag hade kollat själv, säger Björgen.

Under förhören har det väckt viss uppmärksamhet att Therese Johaug inte hade genomgått förbundets obligatoriska utbildning i antidopning. För Marit Björgen är det inte helt överraskande då inte heller hon hade läst kursen förrän i höstas.

– Jag genomförde den 18 oktober. Anledningen att den inte stod på listan är att det är något som inte har blivit registrerat, säger Björgen.

Följ vår direktrapportering här

Publicerad:

LÄS VIDARE