”Inte brudar som håller i spelarna”

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Kängorna i derby-segern: Nu har vi hockeykultur och lagkänsla

Foto: BILDBYRÅN

Malmö tappade profilen Andreas Lilja till Rögle – men vann derbyt med 4-3.

Då njöt Redhawks-profilen Percy Nilsson.

– Ni har vi hockeykultur i Malmö. Vi ska bli bäst i Sverige, säger Nilsson i Viasat Hockey.

Andreas Lilja spelade för Malmö innan han lämnade Sverige men valde Rögle när han till den här säsongen återvände från NHL till Hockeyallsvenskan. 38-åringen fick där sällskap av ytterligare en tung profilvärvning i Michael Nylander. I duons första Skånederby tillsammans föll laget med 3-4.

”Lilja var en bra hockeyspelare”

Med drygt fyra minuter kvar visades Michael Nylander ut och när han väl kommit in åkte Jakob Lilja ut för en hög klubba. Det gjorde att hemmalaget Malmö fick avsluta matchen i power play och inte hade några problem att hålla undan till seger.

Efter fyra omgångar har Rögle, trots de tunga värvningarna, inte en enda poäng. Malmö har å andra sidan, med ett inte fullt så namnkunnigt lag som många gånger tidigare, en plats i toppen.

– Det hade varit kul om Lilja varit här men då är vi inne på att bränna en massa pengar. Jag tror mer på den här modellen. Lilja var en bra hockeyspelare men jag vet inte hur det är nu eftersom jag inte sett honom så mycket, säger Malmö Redhawks starke man Percy Nilsson i Viasat Hockey.

”Hellre bättre lag här än dåligt i elitserien”

Istället för dyra nyförvärv som lag tidigare hyllar nu Nilsson Malmös nya modell.

– Jag erkänner att vi gjort många fel på vägen efter det (glansdagarna på 90-talet) men hockeyn är ändrad nu, man pratar inte med spelarna nu utan med agenter. Men det kanske är dags att prata med spelare på lite lägre nivå och skapa lagkänsla. De ska inte bara spela hockey utan umgås också. Just nu umgås de här grabbarna nästan dygnet runt, som de gjorde på 90-talet. Det är inte en massa brudar som håller i dem utan de spelar hockey.

Efter derbysegern siktar Percy Nilsson uppåt. Men klubben är inte nöjd med att ”bara gå upp” till SHL.

– Nu har vi hockeykultur i Malmö. Nu ska vi bli bäst i Sverige. Så småningom. Men det är bättre att vara ett av de bättre lagen i allsvenskan med 10 000-12 000 på läktarna än att vara ett dåligt lag i elitserien.

Det där med hockeykultur får Percy Nilsson kanske ändå diskutera med Andreas Lilja.

– Det är bra här men jag är förvånad att det inte är fullt hela vägen i arenan, säger Rögles veteran i Viasat Hockey om publiksiffran på 9221 i Malmö Arena.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN