Bli piggare och få bättre sömn med smoothies

Av: Johan Gunnarsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Uppdatera dina vanor och få tillbaka balnsen i kroppen. Smoothies och juicer hjälper dig, säger näringsterapeuten Cecilia Davidsson.
Foto: Bianca Brandon-Cox
Uppdatera dina vanor och få tillbaka balnsen i kroppen. Smoothies och juicer hjälper dig, säger näringsterapeuten Cecilia Davidsson.

Krämigt, gott och nyttigt – går det? Ja, med smoothies. Näringsterapeuten bjuder på sina allra bästa recept.
– Man blir piggare, sover bättre, ja, det finns många vinster att hämta – och det räcker med en smoothie om dagen, säger näringsterapeuten Cecilia Davidsson.

Ibland behöver vi uppdatera våra vanor, säger Cecilia Davidsson. Med det menar hon att det finns all anledning att bryta det slentrianmässiga, att vi i vardagen handlar och äter ungefär samma saker och att vi går på känsla i stället för att fundera på vad det är vi egentligen behöver.

– De flesta av oss behöver en uppryckning av kosten eller en paus i det slentrianmässiga beteendet. Vi behöver få i oss lite nä- ring och låta organen vila. Det handlar mycket om att få tillbaka balansen i kroppen. Och då, menar hon, är juicer och smoothies helt rätt. I sin nya bok tipsar Cecilia Davidson om menyer för hel- och halvdagsfasta, men också om enkla recept som kan göra stor skillnad. Men för den sakens skull måste man inte gå all-in och byta ut all sin kost på en gång.

– Nej, nej, börja med att prova och lägga till en juice eller smoothie till rutinen. Sedan kan man öka om man har lust. Alla frukter, bär, grönsaker, nötter och andra livsmedel hon använder har olika egenskaper och fyller därmed olika funktioner, men man behöver inte följa recepten slaviskt. Vissa grönsaker, till exempel mangoldblad, kan vara svåra att få tag på mitt i vintern, men då kan man ersätta med något annat grönbladigt, till exempel spenat eller grönkål. Huvudsaken är att man provar.

Foto: Bianca Brandon-Cox
Recept från Juicer & Smoothies – sallader, soppor och andra hälsosamma recept av Cecilia Davidsson, Semic förlag. Fotograf: Bianca Brandon-Cox.

– Jag vill gärna inspirera till att vi använder frukt och grönsaker utan att komma med några pekpinnar. Men kanske passar det bra att prova något nytt och hälsosamt just i januari när man har levt i sus och dus över jul och nyår och kanske expanderat lite. Vilka vinster finns det att hämta?

De flesta av oss behöver en uppryckning av kosten

– Man blir piggare, det är det största. Och drar man ner på sockret får man bättre balans på sitt blodsocker, man sover bättre, ja, det finns mycket. Vid en första anblick ser många av ingredienserna du använder ut att vara rejält udda, till exempel kakaonibs, rå kakao, baobabpulver och superfoodpulver. Är det verkligen inga problem att få tag på dem?

– Nej, inte i dagens läge. Finns de inte redan i din affär kan leverantörerna leverera till butiken var man än bor. Och de finns också på nätet. Så då, menar du, finns det ingen anledning att inte testa något hälsosamt i glaset?

– Nej, det finns ju inte det.

Foto: Bianca Brandon-Cox
Mättande mangosmoothie med mandelsmör och chiafrön.

Mangosmoothie

”Mangon är tacksam att jobba med och passar de allra flesta. Den har kylande egenskaper och är en bra källa till vitamin A och C. Denna smoothie blir god och mättande med mandelsmör och chiafrön”

2 glas/skålar

3 dl färsk eller fryst mango

4 dl mandelmjölk

1 msk mandelsmör

½ dl malda chiafrön

1 tsk gurkmeja

Saft från ½ citron

Gör så här:

  1. Mixa samtliga ingredienser i en blender (mixer).

  2. Servera i en skål med goda toppings.

Foto: Bianca Brandon-Cox
Ljuvliga hallon- och chokladsmoothies.

Hallonsmoothie

Med få ingredienser som mättar är denna smoothie perfekt att frukost. Antocyaninet i hallonet gör det till en immunstärkande favorit och i bäret finns även vitamin A och C samt flera olika B-vitaminer och mineraler.

2 glas

3 dl osötad nötmjölk

2 dl hallon

2 msk malda chiafrön

2 msk mandelsmör

1 tsk baobabpulver

1 tsk superfoodpulver från hallon, rödbetor, lingon eller jordgubbar

Gör så här:

  • Mixa samtliga ingredienser. Servera!

Kakaosmoothie

Rå kakao är rik på mineraler och framför allt magnesium. Det är stor skillnad på olika kakaosorter, så prova dig fram.

2 glas

½ dl råa kakaonibs

1 msk rå kakao

2 msk hampafrön

25 g spenat

2 msk malda chiafrön

3 dl osötad nötmjölk

2 msk nötsmör, till exempel mandel-, cashew- eller jordnötssmör 4 isbitar

Gör så här:

  • Mixa samtliga ingredienser i blender (mixer). Servera.

Publicerad:

LÄS VIDARE