Mejla

Lena Mellin

Var finns logiken?

Publicerad:
Uppdaterad:

Mellin: Alliansens största jobbmorot saknas i budgeten

1 av 3 | Foto: scanpix
Anders Borg (M) presenterar alliansens budgetproposition.

När Anders Borg i dag presenterar sin femte budget är det en produkt av valet för tre veckor sedan.

Inte för att den innehåller fett valfläsk.

Utan för att den är motsägelsefull. Rentav ologisk.

En av de största satsningarna i förslaget till nästa års statsbudget är en tredje skattesänkning för ålderspensionärerna, de som fyllt 65.

Det gör säkert många glada. Men hur gynnar det jobben, regeringens mest prioriterade område? Frågan väntar på sitt svar.

Det är snarare helt andra, och valtaktiska, överväganden som ligger bakom regeringens prioriteringar för 2011.

Landets 1,7 miljoner ålderspensionärer var en mäktig politisk kraft i årets val. Och de var missnöjda med att behöva betala betydligt högre inkomstskatt än löntagarna.

I takt med att de rödgröna trissade upp sina löften följde regeringen efter. Inte fullt ut, men tillräckligt långt för att 65-plussarna med lägre pensioner nästa år kan få ett litet överskott i plånboken trots sänkta pensioner.

I valretoriken tonade regeringen däremot ner löftena till löntagarna om sänkta skatter. Trots att den verkligen tror att jobbskatteavdraget är en av de viktigaste förklaringarna till att sysselsättningen, trots finanskrisen, nu är högre än den var mitt under dånande högkonjunktur för fyra år sedan.

Förklaringen till att regeringen ville ligga lågt med sina skattesänkningslöften till löntagarna är också valteknisk. Deras konkurrenter om makten, de rödgröna, gjorde ett stort nummer av att alliansen hade en lösning på alla problem – sänkta skatter.

Men redan under valrörelsen gjorde regeringen klart att de inte tänker sluta sänka inkomstskatterna. Men på programmet står inte bara fler sänkningar för förvärvsarbetande – när ekonomin så tillåter.

Dessutom ska svenskar som bo i utlandet få sänkt skatt. Om det gynnar sysselsättningen i Sverige är inte bara oklart. Det är osannolikt.

Men även här tittar valtaktiken fram. I utlandet bor 125 000 röstberättigade. Det är mer än dubbelt så många väljare som skiljde Socialdemokraterna från Moderaterna i valet.

Moderaterna bedrev en aktiv valrörelse utomlands, i bland annat Spanien. Nu är det pay back-time. Trots det inte gynnar sysselsättningen här hemma, den vanligaste förklaringen till att regeringen vill sänka inkomstskatten.

Det är alltså en motsägelsefull budget som finansminister Anders Borg (M) lämnar över till riksdagen i dag. Den åtgärd som regeringen utpekat som den enskilt viktigaste för att öka motivationen att jobba, sänkt inkomstskatt för löntagare, finns inte med.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN