Amning bra mot astma – men bli inte hysterisk

Av: Mary Mårtensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Allergi

Amning skyddar mot astma – och kan minska risken med så mycket som 35 procent hos småbarnen. Det bekräftas i dag i en stor svensk studie.

Kommer det att späda på amningshysterin i Sverige?

Foto: colourbox

Sverige är ett av de länder där kvinnorna ammar sina bebisar mest. Av barn födda 2006 ammades 69 procent vid sex månaders ålder. Om amning skyddar mot astma och allergi är omtvistat och resultaten av studier motstridiga.

Minskade med 25 procent

I dag publiceras en svensk epidemiologisk studie – BAMSE – från KarolinskaInstitutet i Journal of allergy and clinical immunology.

4 000 svenska barn födda mellan 1994 och 1996 har följts från födseln och sedan undersökts vid fyra och åtta års ålder. Forskarna har jämfört barn som helammats de första fyra månaderna med barn som ammats kortare tid eller inte alls – och undersökt risken för astma.

– Under de första åtta levnadsåren minskade risken för astma med 20 till 25 procent om barnet helammats de första fyra månaderna, säger forskaren och barnsjuksköterskan Inger Kull.

Amningshysterin

Störst effekt hade amningen de fyra första åren. Då minskade risken med 35 procent. Det är glädjande fakta att man kraftigt kan minska sitt barns risk för astma genom amning.

Så länge det inte spär på amningshysterin i Sverige – eller används som tillhygge mot de mammor som inte kan eller vill amma.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN