Mat och mys bäst på Costa Favolosa

Publicerad:
Uppdaterad:

Kryssningar

Konstverk och italienska delikatesser.

Pompa och ståt under invigningen av fartyget i maj 2011.
Foto: Johan Söderlund
Pompa och ståt under invigningen av fartyget i maj 2011.

Mat i toppklass och högsta romantikfaktor!

En kryssning med Costa innebär skönt poolhäng på akterdäck, kafémys och italienska delikatesser.

Men vill du ta med barnen så kan Costa Cruises vara aningen för stillsamt.

Här är RESAs betyg på Costa Cruises flaggskepp Costa Favolosa:

Service

Personalen är verkligen bra på engelska och är inte så där konstlat inställsam som hos vissa andra rederier. Bartendrarna är proffsiga, snabba och vänliga. Likaså personalen i receptionen. Enda minuset var att jag fick vänta i flera minuter i telefon varje gång jag ringde room-service från hytten.

Mat

Costa Cruises har den bästa maten i jämförelse med konkurrenterna, MSC, RCL och NCL. Den skulle ha varit en fem-plussare om det hade funnits fler restauranger att välja bland. På nya fartyget FAvolosa finns det bara två specialrestauranger och du är i regel förpassad till samma à la carte eller bufférestaurang varje dag. Espresson på fartygets kaféet håller toppklass! Vissa dagar serveras havskräftor i buffén - toppen! Och vattnet i bufférestaurangen är gratis. Det är ovanligt generöst.

Aktiviteter

Kul med en golfsimulator och riktiga golfinstruktörer. Den som vill kan verkligen ta sig tid och förbättra sin swing under kryssen. I övrigt är utbudet av sport och lek okej. Den nya formel 1-simulatorn är den mest moderna i sitt slag. Det nya fartyget Costa Favolosa har relativt få och små pooler, vilket drar ner betyget på aktiviteterna.

Pooler

➕➕➕

Klart godkänt med fem stora pooler (varav två inomhus), en barnpool och sju bubbelpooler på övre däck.

Gym/Spa/Relax

Riktigt seriös spa- och relaxavdelning i nivå med ett fystjärningt hotell. Men det är dyrt. En massagebehandling kostar över 1000 kronor. Gymet är stort, fint och fyllt med maskiner, men hade inte fönstren varit för lågt placerade hade man haft en fantastisk havsutsikt från motionsmaskinerna. Trots detta är gym, spa och relax överlag riktigt bra på Costa.

Underhållning

➕➕➕

Proffsiga sång- och dansshower precis som man kan förvänta sig på en jättekryssare. Mycket av musikenframförs på Italienmska, men "O sloe mio" känner ju alla igen.

Hytter

Hytterna är välplanerade och sängen är placerad närmast fönstret och balkongen, om sådan finns i hytten. Perfekt för den som ligga bakåtlutad och blicka ut över havet. Skrivbordsytan längs ena väggen känns onödigt stor. Det skulle passa bättre att i stället få in ett par fåtöljer som komplement till soffan.

Barn- och familjevänligt

Stämningen på Costa känns mer vuxen än på flera av kurrenternas fartyg. Det finns ett bra utbud av barnklubbar, spel och lek. Men satsningen utsmyckningar, konst och goda matupplevelser är ändå det som verkar ligga rederiet varmast om hjärtat. Det begränsade utbudet av pooler på nya fartyget Costa Favolosa

Lyxkänsla

Många av Costas fartyg är designade av den amerikanske arkitekten Joe Farcus. Alla glittrande paneler och glasdetaljer ger ett aningen överdrivet intryck - som en amerikansk dröm om Italien. Men å andar sidan är det kanske just den drömmen och flykten från vardagen man är ute efter under en veckas kryssningssemester. Rederiet satsar mycket på konst. En del fartyg är som flytande museum. Detta ger en lyxig "air" över fartyget.

Romantik

Costa satsar stort på sina kaféer med italienska bakverk, perfekt för mys. Den stillsamma specialrestaurangen Samsara lockar många romantiska par som gillar att hålla handen och se varandra djupt i ögonen utan att bli störda. Överlag lockar Costa-fartygen färre barnfamiljer och ungdomar än sina konkurrenter. Det påverkar stämningen ombord. Lite lugnare, elegantare och mer romantiskt.

TOTALT ANTAL : 35

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN