Lämnar Platini och de kan stämma Fifa

Publicerad:

FOTBOLL

Nu vänder jättenationerna Fifa ryggen

Platini tappar stöd.
Foto: Foto: Bildbyrån
Platini tappar stöd.

Det engelska fotbollsförbundet (FA) upphäver sitt stöd för Uefas ordförande Michel Platini inför valet av ordförande för Internationella fotbollsförbundet Fifa i februari nästa år.

Samtidigt flaggar det tyska fotbollsförbundet för att de kan komma att stämma Fifa på 62,5 miljoner kronor.

De 54 medlemsländerna i Uefa meddelade så sent som i går, då också organisationens exekutivkommitté sammanträdde, sitt unisona stöd för Platini. Det backar nu alltså England från.

Detta samtidigt som även Tyskland ifrågasätter Fifas nuvarande styre.

Inga fel vid anbudsprocessen

Till följd av korruptionsskandalen inom Internationella fotbollsförbundet har det tyska fotbollsförbundet DFB genomfört en intern utredning och kommit fram till att det inte gjordes några fel i samband med anbudsprocessen för herr-VM i fotboll 2006.

"Inom ramen för undersökningen fann DFB inga indikationer på att felaktigheter begåtts eller att delegaters röster köpts", skriver DFB i ett pressmeddelande.

Använts i andra syften

DFB ska emellertid göra en extra kontroll av hur en betalning på 6,7 miljoner euro, motsvarande 62,5 miljoner kronor med nuvarande växelkurs, från organisationskommittén till Fifa har använts. Pengarna var avsedda att främja Fifas kulturella program men tyskarna ska nu ha fått uppgifter om att de kan ha använts i annat syfte.

Hittar det tyska fotbollsförbundet bevis för det kan de komma att kräva Fifa på pengarna.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.