Militär lysgranat hittad på soptipp

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Soptipp avspärrad – granat ska sprängas

Soptippen utanför Säter i Dalarna var avspärrad under onsdagen.

Orsaken var en lysgranat som en privatperson lämnat in till återvinning.

Polisens bombgrupp detonerade föremålet – då visade det sig att granaten inte var skarpladdad.

Ett område på 300 meters radie runt soptippen utanför Säter i Dalarna var avspärrat under onsdagen. Orsaken var det föremål som en privatperson lämnat in tidigare i veckan.

– Personen som lämnade in föremålet uppgav att det var en prydnadssak. Normalt tar vi inte emot explosiva ämnen, men eftersom personen uppgav att den var ofarlig tog vi ändå emot den. Sedan började personalen förstå att det kunde vara en form av granat, säger Anna Nygren, avfallsansvarig på Säters kommun.

Delar av väg avspärrad

Personalen kontaktade polisen, som tog det säkra före det osäkra och spärrade av soptippen och delar av en väg.

– Det är ingen handgranat, snarare en form av raket eller projektil. Den ser helt intakt ut med en nos som skulle kunna vara utlösningsmekanismen. Det är mycket möjligt att den är helt ofarlig, säger hon.

Polisens bombgrupp från Stockholm konstaterade att föremålet var en lysgranat. Det var då oklart om det var skarpladdat.

– Planen är att bombgruppen ska packa med den, köra i väg och spränga den på lämpligt ställe, säger Jöran Lindblom, kommunikatör vid polisen i Dalarna.

Inte skarpladdad

Granaten detonerades i ett grustag.

– De uppmärksammade då att detonationen var konstig. För att den skulle vara skarp borde fallskärmen utvecklat sig och det borde varit rökutveckling. Det är troligen någon som haft den som prydnad, säger Dennis Herbert, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

En lysgranat är avsedd att användas i militära sammanhang för att exempelvis lysa upp ett stridsfält eller annan terräng.

– Den innehåller en lyssats och en liten fallskärm. Den detonerar i luften, säger Anders Gustavsson, yttre befäl vid polisen i Borlänge.

"Det är illa"

Soptippen ligger fem kilometer väster om Säter vid Aspnäs på vägen mot Smedjebacken. Om det finns misstanke om brott, är oklart enligt Anders Gustavsson.

– Sådana här pjäser får man inte ha i sin ägo. Det blir en anmälan och vi ska ta reda på var den kommer från, säger han och tillägger:

– Det är illa. Vi uppmanar allmänheten att kontakta polisen om man har ett sådant föremål eller lämna in det till oss.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN