Uppgifter: Släpptes fri för mord – blev skjuten i portuppgång

Sköts i Tensta i helgen – utreds som kriminell uppgörelse

avJamshid Jamshidi

Den 24-årige mannen sköts till döds i Tensta för två veckor sedan.

Tre män greps och anhölls misstänkta för mordet men släpptes senare.

Sent i söndags kväll sköts en av dem när han stod i en portuppgång.

Tre lägenheter träffades av kulor när skytten öppnade eld i Tensta sent på söndagskvällen.

Samtidigt såg vittnen fyra till fem gärningsmän springa från platsen och fly i en bil.

När det stora polispådraget anlände till bostadsområdet hittades en skottskadad man i en av portuppgångarna till det beskjutna flerfamiljshuset, enligt Aftonbladets uppgifter.

Är misstänkt för Tenstamordet

Skadeläget för den 26-årige mannen är okänt men enligt åklagaren hålls han nedsövd på sjukhuset.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är den skjutne 26-åringen en av de tre huvudmisstänkta i en mordutredning. Mordet inträffade för två veckor sedan när en 24-årig man sköts ihjäl i en bil – i närheten av platsen där söndagens skjutning ägde rum.

Under mordkvällen anträffades 26-åringen och två andra män nära brottsplatsen och greps misstänkta för dödsskjutningen. De anhölls senare men släpptes fri efter tre dygn.

Enligt uppgifter till Aftonbladet jobbar polisen utifrån teorin att båda skottlossningarna är en uppgörelse kopplad till gängkriminalitet. Man utreder även samband mellan mordet och söndagens mordförsök.

”Allvarliga brott”

Åklagare Oskar Edvardsson leder båda utredningarna. Han vill inte kommentera Aftonbladets uppgifter eller bekräfta att mannen som blev skjuten i söndags är misstänkt för Tenstamordet.

– Jag kan inte gå in på vilka teorier vi har kring motiv eller vilka som är inblandade. Eventuella kopplingar mellan de här två händelserna är något vi kollar på och undersöker, men jag kan inte gå in på det närmare, säger Oskar Edvardsson.

Han bekräftar dock att de tre männen som släpptes för mordet fortfarande är misstänkta.

Åklagare och polis uppmanar vittnen som sett eller hört något att ringa 114 14.

– Vi tar tacksamt emot tips och iakttagelser när det gäller båda de här brotten. Det är allvarliga brott, så vi är angelägna om att klara upp dem, säger Edvardsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tensta

Mord