Mejla

Eva Franchell

Självklart att sossarna sparkar Dan Eliasson

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 75436

Att regeringen vill byta ut Dan Eliasson är självklart. Socialdemokraterna kan inte driva en valrörelse om brott och straff när oppositionen hela tiden vill avsätta polischefen.
Då är det bättre att sparka honom själv.
Alltså valde justitieminister Morgan Johansson i dag att flytta på polischefen. Redan i förra veckan fick Dan Eliasson ett erbjudande han inte kunde säga nej till, trots att han egentligen ville stanna. I stället för polischef får han nu bli generaldirektör på den mer undanskymda Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Har inte haft det lätt

Han har inte haft det lätt. Han tillsattes 2015 för att genomföra den stora omorganisationen av polisen. 21 länspolismyndigheter skulle slås ihop till en enda organisation. Målet var att skapa en effektivare polis som kom närmare människorna, men i stället fick vi en poliskris.
Poliser vittnade om kaos, oklara beslutsgångar, ökad stress och sämre arbetstider. Många lämnade yrket, missnöjda med både omorganisationen och de låga lönerna.
Under 2016 minskade också antalet utredda brott med nästan 12 000 ärenden. Under 2017 vände utvecklingen något, men inte när det gäller rån och våldsbrott som nådde nya bottenrekord. Medan det dödliga våldet ökade så minskade antalet uppklarade fall och det är inte acceptabelt för en regering som säger sig vilja minska människors otrygghet.

Ingen S-märkt tjänsteman

Dan Eliasson har drabbats av oförutsedda katastrofer som flyktingkrisen 2015 när 163 000 asylsökande kom till Sverige. I fjol satte även terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm polisen på prov. Den gången fick polisen starkt stöd. Men även om Dan Eliasson klarade de akuta katastroferna så har han inte klarat det nästan dagliga dödliga gängvåldet.
I fjol ökade våldet bland unga män med skjutvapen. 43 människor dödades och 140 skadades i 320 skjutningar. Men trots att fler människor sköts ihjäl i kriminella konflikter lämnade polisen över allt färre våldsbrott till åklagare.

Nu får någon annan ta över. Morgan Johansson kommer att presentera en ny polischef i morgon. Sannolikt blir det ingen mer S-märkt tjänsteman som Dan Eliasson, nu behöver polisen en riktig polis. Det finns säkert många kandidater och bland de mer kända finns regionpolischefen Carin Götblad och Stefan Hector, chef operativa enheten på Noa. Den sistnämnde prisades för sina insatser efter terrorattacken i Stockholm. Men en kvinna som Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg, kan också vara aktuell.

Om Socialdemokraterna ska vinna valet på kampen mot brottsligheten behöver de en polischef som snarast kan vända den oroväckande våldsutvecklingen.

Läs också:

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.