Sörenstam ensam svenska i toppen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Catrin Nilsmark: Det syns inga stora hopp vid horisonten

Vi har världsettan på damsidan.

Men bakom Annika Sörenstam för de svenska golf-

damerna en anonym tillvaro.

Vad har hänt?

– Det syns inga stora hopp vid horisonten, säger Catrin Nilsmark, kapten för Europas Solheim Cup–lag.

HALLÅ, VEM TAR VID EFTER MIG? Sverige kan stoltsera med världens bästa golfdam. Men bakom Annika Sörenstam ser framtiden inte ljus ut. Det som kallades  Det svenska golfundret  har kommit av sig.
Foto: AP
HALLÅ, VEM TAR VID EFTER MIG? Sverige kan stoltsera med världens bästa golfdam. Men bakom Annika Sörenstam ser framtiden inte ljus ut. Det som kallades Det svenska golfundret har kommit av sig.

För ett par år sedan var det inte bara Annika Sörenstam som spelade bra. Vi hade Sophie Gustafson, Carin Koch, Helen Alfredsson och Maria Hjorth som vann tävlingar och det talades i golfvärlden om ett svenskt golfunder.

För tillfället är ingen av dem ens i närheten av toppen på tävlingarna.

– Jag tycker inte att man kan prata om ett svenskt golfunder just nu, säger Nilsmark.

”Det ser skraltigt ut”

Det är tidigt på säsongen än och svenska spelare brukar inte komma igång förrän under sommaren och hösten. Men tecknen är tydliga: Medan unga tjejer som Aree Song, Michelle Wie och Mi– Hyun Kim har tätkänning i stora tävlingar missar svenskorna kvalgränsen eller hamnar långt ner i resultatlistorna.

– Det ser lite skraltigt ut just nu men jag hoppas självklart att vi kan ändra på det. Det kan ju gå fort, förklarar Catrin Nilsmark.

Och återväxten ser sådär ut även om vi har några riktigt lovande tjejer som är på väg ut i Europa. Både Nina Reis och Linda Wessberg är jättelöften men har ännu en bra bit upp till den absoluta toppen.

På LPGA–touren just nu är alla svenskor över trettio år om man bortser från Mikaela Parmlid, som kommer att få spela ett begränsat antal tävlingar i år. Trettio är ingen hög ålder för en golfspelare men det känns som ett alla slog igenom för länge sedan och har varit bättre än de är i dag.

Det skulle behövas lite nytt blod.

– Jag håller med... det vore jättekul om vi kunde få fram några unga spelare, säger Catrin Nilsmark.

Tar extra ledigt över jul

Det finns naturligtvis orsaker till att svenskorna inte fått det att stämma riktigt än.

Många tar extra ledigt över jul och än så länge är säsongen ung.

Maria Hjorth har ändrat tekniken, Sophie Gustafson har alltid varit lite ojämn men kan plötsligt vinna vilken tävling som helst, Carin Koch är jämn och säker men vinner sällan och Marlene Hedblom har just flyttat verksamheten till USA och det tar ofta en tid att komma in i en ny miljö och nya golfbanor.

Och det har bara blivit tuffare de senaste åren. Förmodligen är klivet också betydligt större än motsvarande på herrsidan. Scorerna på LPGA–touren är lägre, konkurrensen betydligt tuffare och banorna svårare och annorlunda. Något som inte alla klarar av.

Helt klart är att den dagen Annika Sörenstam bestämmer sig för att lägga av finns det inte mycket kvar. Av det svenska golfundret.

Tio damer bakom Annika

Längre ned på sidan: Tio damer bakom Annika.

Martin Strömberg (sport@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN