”Nobbar snackhästen i jakten på 43 miljoner”

Michael Carlssons genomgång av V75 på Mantorp • Helgens tips och systemförslag

Foto: ATG LIVE
Michael Carlsson går emot snackhästen Who’s Who. Han väljer även att ta med flera av Timo Nurmos hästar på V75-lappen.

Jag hade ett intressant snack med Timo Nurmos på hans stallkontor i onsdags.

Det blir spännande ändringar på flera av hans V75-hästar och jag spikar två av dem.

Det är en smaskig jackpott som väntar på Mantorp och vad passar väl bättre än att ta pulsen på en av omgångens nyckeltränare.

I onsdags följde jag Solvallas tävlingar inne på ­Timo Nurmos stallkontor. Mellan loppen gick vi igenom V75-hästarna och efter ­ytterligare ett snack med Timo torsdag eftermiddag, när de sista finslipande jobben hade körts, känns spikarna klara.

Sir Ratzeputz är storfavorit i Guld (V75-3) och den spiken hamrar vi in. Han var inte tom vid segern på Momarken men var lite missgynnad av banan och fick inget riktigt fäste enligt Nurmos. Hästen har bara gått lugn träning i veckan men tagit loppet bra och ska vara ­ytterligare framflyttad i formen nu med ­täta starter, eftersom han haft ett ­uppehåll på en månad innan ­förra starten.

”När hästen är i riktig fin form brukar han gnägga och skrika mycket när man kör honom i jobben. Den här veckan har han skrikit extra mycket och visar att han är king”, säger Nurmos.

Det låter mumma

Solvalla-tränaren är mannen bakom den andra V75-spiken och det är Erik Sting som Timo berättar om spännande ändringar på. Det blir lättning i balansen till barfota bak och lätta tåskor fram. Dessutom ska man värma i jänkarvagn och om det faller väl ut så blir det bike till loppet.

Högintressant givetvis och när dessutom hästen har varit riktigt fin i jobben så låter det ännu mer mumma. Senast blev det galopp när han laddades i starten men nu är det medeldistans och då behöver han inte forceras så hårt i början. Enligt Timo är Erik Sting lika fin som när han vann V75 i Kalmar från dödens i slutet av januari.

Går emot snackhästen

Ett mastigt styrkeprov inleder över 3 600 meter. Ready Ribb och Qahar Q.C. är som bekant urstarka tanks som inte viker ner sig i första taget. Jag streckar även Platon Face som verkar klart på gång formmässigt och som även han gillar längre sträckor.

Öppet stolopp i V75-2 där favoriten inte har startat på ett tag och har ett dåligt läge.

Jag lyfter i stället fram skrällarna Going Popp (galopp senast där Johan tog på sig den men var mycket uppåt på hästen innan) samt Mellby Exotic som slog till på barfotabalans senast.

Jag går emot snackhästen Who’s Who, V75-4, väl medveten om att han är jättebra men stängt läge med spår 8 och roliga motbud lockar till gardering.

Draget är Hercules T. som känns kraftigt på gång och som avslutade starkt som trea i V75 senast med barfotabalans och jänkarvagn. Det blir samma igen och från springspår hoppas jag att Kaj Widell kan skicka iväg hästen till ledningen då han har öppnat bra tidigare. Sedan kan det bli kul.

Linus Boy vann i comebacken och tränar bra igen efter att ha varit struken för en halsinfektion. Kan vinna om han kommer till ledningen men se upp för Stay Alert om han skulle komma före. Hästen är klart på gång och bättre än raden. Norskt huvudlag nu.

Mer Nurmos-info i V75-7 där Extra Fudge ska tävla barfota runt om för första gången i karriären. Glöm senaste starten med de snäva kurvorna i Momarken som missgynnade den här bjässen som mäter 1.70 i mankhöjd.

Helgens tips

1. 5 Going Popp (Mantorp, V75-2)

Laddades för hårt senast. Bra innan dess. Kan mycket väl slå till här.

2. 6 Hercules T. (Mantorp, V75-4)

Stark avslutning i V75 senast. Åter racerbalans och kan bli giftig från spets.

3. 2 Demolition Man F. (Mantorp, V75-7)

Glöm senaste starten. Bra häst med klart bättre läge nu som varit duktig tidigare. Bra inne i loppet. Bortglömd.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 10, 11, 7 (9–4)

V75-2: 5, 10, 12, 2, 11, 9, 8 (7–4)

V75-3: 2 Sir Ratzeputz (7–9)

V75-4: 6, 8, 9, 10, 1 (2–7)

V75-5: 6, 3, 10, 12, 1, 11 (7–2)

V75-6: 5 Erik Sting (4–8)

V75-7: 3, 6, 8, 1, 2 (12–10)

3 150 rader/1 575 kronor

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Mantorp

Hästar

V75-tips