– Kom du? – Vet inte.

avLina Lindkvist

RELATIONER

Många kvinnor är osäkra på om de upplevt en g-punktsorgasm

Vi läser om den över allt – så uppnår du den, så får du honom/henne att komma, så gör du på egen hand...

Orgasmen.

Kanske främst den mer svåruppnåeliga g-punktsorgasmen.

En ny undersökning visar att många kvinnor osäkra på om de någonsin upplevt denna mytomspunna njutning.

Foto: colourbox

Enligt enkäten, som genomfördes på danska singlesex.dk, så svarade var fjärde kvinna nej på frågan om de upplevt en g-punktsorgasm.

Hela 32 procent svarade att de var osäkra/inte visste.

Och många uppgav att orgasmjakten fick dem att känna sig stressade.

– Det är absolut positivt att vi talar mer om våra erogena zoner, för både män och kvinnor, men tyvärr kan fokuset på just g-punktsorgasm även öka pressen på båda parter i sängkammaren, säger Vivi Hollaender, sexolog vid bedresexliv.dk, till Ekstrabladet.

– Männen tror att de förväntas kunna ge sina kvinnor alla möjliga sorters orgasmer, och kvinnorna har svårt att leva upp till förväntningarna, förklarar hon, och tillägger:

– Dessvärre fungerar det så, att ju mer man jagar en orgasm, desto svårare är den att uppnå.

G-punktsorgasm ovanligare

Idag vet vi att de allra flesta kvinnor kan uppnå orgasm genom att samtidigt stimulera klitoris – långt färre kan nå orgasm genom g-punktsstimulans.

Viktigast i sexlivet är att våga ge sig hän, att njuta av att ge och ta, förtroligheten, tryggheten och känslorna. Låt orgasmerna komma av sig själv. Visst, tekniken spelar också roll, men den får inte ta överhanden, då upplevs det bara stressande, säger Hollaender till Ekstrabladet.

– Man är inte en sämre älskarinna eller mindre kvinnlig bara för att man inte kan prestera vaginal-, g-punkt-, serie- eller alla möjliga andra typer av orgasmer, säger hon.