Bahta bryter tystnaden – tredje pricken kvarstår

avLinus Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tredje pricken kvarstår.

Nu utreds Meraf Bahta för dopningsbrott och riskerar två års avstängning.

– Jag är mycket, mycket ledsen över det som hänt och att jag hamnat i det här, säger Bahta som bryter tystnaden i ett pressmeddelande från Svensk Friidrott.

Meraf Bahta är en medaljkandidat på både 5 000 och 10 000 meter i EM som just nu pågår i Berlin.

Men allt snack inför friidrottsmästerskapet har handlat om dopningsmisstankarna mot henne som Sportbladet kunde avslöja den 26 juli.

Efter att ha prickats tre gånger för att ha lämnat felaktiga vistelserapporter till dopningpolisen riskerar hon två års avstängning om inte den tredje pricken stryks.

Förbundet lämnade in en överklagan för att få stjärnan friad, men den har nu avslagits.

Uttalar sig för första gången

Nu utreds Bahta för dopningsbrott och mycket talar för att hon kommer att stängas av.

Samtidigt bryter hon också tystnaden och uttalar sig för första gången om dopningsmisstankarna.

– Det är verkligen olyckligt och det är riktigt jobbigt att vara i den här situationen. Jag har inte klarat av att göra vistelserapporteringen helt själv, utan har behövt ta hjälp under flera år, säger Bahta i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Den här rapporteringen är jätteviktig och just därför har jag också tagit hjälp. Det är många andra aktiva som också får hjälp och jag har känt mig trygg i det stöd jag fått. Men jag förstår att det inte har fungerat och misstag kan tyvärr hända och det är väldigt jobbigt.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Vi tar ett ansvar”

Svensk Friidrott skriver i pressmeddelandet att utredningen, när den är färdig, lämnas till förtroendevalda i Dopningskommissionen.

Bahta kommer att ännu en gång ges möjlighet till en yttring.

– Jag vill också återigen betona att vi tar dopingfrågorna på största allvar och bland annat aktivt anmäler våra främsta aktiva till kontrollpoolen. I dag har vi 47 friidrottare med. Det innebär självklart också att vi har ett ansvar när det gäller att säkerställa att de aktiva har ett bra stöd vad gäller rapporteringen, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Att låta Bahta tävla är dock långt ifrån okontroversiellt. Fälls hon blir sannolikt av med alla resultat efter dopningsbrottet och då ryker bland annat eventuella medaljer här i Berlin.

– Att låta henne tävla då vore att spela rysk roulette, sa bland annat Åke Andrén-Sandberg, ordförande i dopningskommissionen till Sportbladet under förra veckan.

Utredningen mot Bahta kommer troligen pågå under flera månader. Dopningskommissionens nästa möte är efter EM är slut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott