Kritiserad KD-politiker lämnar partiet

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Göran Jonzon (KD), gruppledare och andra namn till kommunfullmäktige i Vilhelmina, har hamnat i blåsväder efter uttalanden om islamister.

Nu meddelar den lokale KD-toppen att han lämnar partiet.

Förra veckan delade Göran Jonzon en kampanj som riktar sig till flickor som utsätts till barnäktenskap.

Som svar på kampanjen skrev Göran Jonzon: ”Köp vapen till de som vill bekämpa islamism istället! Får vi bort det otyget, så löser sig det andra av sig självt. En död islamist behöver inga barnfruar.”

Gruppledaren skrev också: ”Vi har väl skickat nog pengar till humanitära insatser, men slantarna verkar ju snarare hamna i fickorna hos terrorister. Det enda som biter på dessa galningar är metall som färdas i hög hastighet.”

1 av 5 | Foto: Jan Johansson
Göran Jonzon.

Kritiserades

Ronny Thellbro, ordförande i KD:s lokalavdelning i Vilhelmina och Anders Sellström, distriktsordförande för Kristdemokraterna i Västerbotten, reagerade kraftigt på inläggen.

Till Aftonbladet berättade Anders Sellström att inlägget kommer leda till ett omprövande av Göran Jonzons medlemskap i partiet.

Lämnar partiet

På måndagskvällen meddelande Göran Jonzon att han har ägnat dagen åt att fundera igenom sitt engagemang för Kristdemokraterna.

“Jag under en längre tid upplevt att mitt sätt att kommunicera skiljer sig så pass mycket att det uppstår inre spänningar på högre nivåer i partiet, så tar jag nu det oåterkalleliga beslutet att säga upp mitt medlemskap i KD”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Aftonbladet har utan framgång sökt Göran Jonzon och Ronny Thellbro för en kommentar.

Till SVT Nyheter säger Ronny Thellbro att alla partimedlemmar har sitt fulla stöd för Göran Jonzon och att han beklagar beslutet.

Ber om ursäkt

Göran Jonzon har tidigare bett om ursäkt för sitt sitt alltför starka ordval.

”Jag menade att det vore bättre att skicka vapen till de som vill bekämpa islamisterna. Detta är i linje med svenska riksdagens beslut att stödja militäralliansen som sett detta som den enda utvägen att få stopp på terrorn”, skrev han bland annat som svar på kritiken.

Så har det gått för KD i riksdagsvalen – år för år 00:27
ARTIKELN HANDLAR OM