En framgång för Wallström - även på det personliga planet

1 av 2

Platsen i FN:s säkerhetsråd är en framgång för utrikesminister Margot Wallström, ett lyft som hon väl behöver.

Nu blir Sverige en av de allra mäktigaste i FN-systemet.

UD har satsat allt vad de kan för att Sverige för fjärde gången sedan FN bildades skulle ta plats i säkerhetsrådet. Margot Wallström (S), liksom biståndsminister Isabella Lövin (MP), har rest runt världen för att säkra stöd för den svenska kandidaturen.

Ingen möda har lämnats ospard. Ambassadörer från strategiska länder har bjudits på gratisresor till Sverige för att rösta på oss, små ö-länder i Stilla havet som precis som giganter som Kina och USA har en röst, har besökts, varenda svensk ambassad i världen har jobbat för platsen i säkerhetsrådet.

Internationellt respekterade personer som bland andra Pierre Schori (S) och Carl Bildt (M) har varit engagerade för att lobba för den svenska kandidaturen. Bara under de två senaste åren har kampanjarbetet, som letts från ett specialkansli på UD, kostat 22 miljoner kronor.

Med platsen i säkerhetsrådet hoppas Margot Wallström att Sverige får en röst i världen. Hur det blir med den saken återstår att se men chanserna är ju onekligen större i än utanför FN:s säkerhetsråd.

Hon tycker också att det inte är mer än rätt att Sverige sitter där. Sverige är en av de största bidragsgivarna till FN och dessutom en av organisationens mest lojala vänner.

Resonemanget haltar lite. Man ska ju inte kunna köpa sig politisk post, inte ens i säkerhetsrådet. Men det behöver ju inte heller vara till nackdel att man bidrar med mycket pengar. Enligt Wallström har de nordiska länderna varit förfördelade när det gäller representation i säkerhetsrådet.

Även på det personliga planet är platsen en framgång, rentav en revansch, för Margot Wallström. Hon har haft det ganska bistert, särskilt i början sin tid på UD.

Erkännandet av Palestina följdes inte av en lavin av länder som hon förutspått. Sverige tillhör fortfarande den lilla minoritet som erkänt landet.

Saudiaffären, alltså Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI; av regeringen välsignade samarbetet med Saudiarabien om att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien, var inte heller någon fjäder i hatten. Bland annat ledde till att hon fick åka hem från Arabförbundets möte i Kairo utan att få hålla sitt planerade tal och att Saudiarabien kallades hem sin ambassadör.

Wallström har dessutom uttalat sig på ett sätt som retat upp Israels regering, vilket i och för sig inte är så svårt, vid ett flertal tillfällen. Sedan januari har hon inreseförbud i Israel.

Sedan i onsdags förra veckan har Margot Wallström befunnit sig i New York för att kampanja rakt in i kaklet. Och jobbet kröntes med framgång. Italien, som tippades knipa den ena av de två platserna i Sveriges grupp, hamnade sist i den första rundan av omröstningen med 113 röster. Sverige fick 134, sex mer än som krävdes för två tredjedels majoritet.

Den 1 januari nästa år tar Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog plats i FN:s säkerhetsråd. Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tidigare tillfällen, senast i slutet av 1990-talet.

avLena Mellin