Hanne fick levande mask i McDonalds-burgare

Av: Claes Olsson

Publicerad:

Familjen hade precis satt sig ner i soffan när levande daggmaskar kravlade fram ur hamburgarna från McDonalds. Hanne Kristiansen och hennes tre barn skrek rakt ut, skriver NRK.

– Vi sprang till toaletten allihop och satte fingrarna i halsen, säger hon.

En eftermiddag i december hade norska Hanne Kristiansen handlat mat på McDonalds i Sarpsborg. Hon och hennes tre barn tog med hamburgarna hem. När de satt sig ner i soffan märkte Hanne hur en mask kröp fram under brödet, rapporterar NRK.

– Precis i samma sekund så skrek femtonåringen: ”Det är en mask i min burgare”, säger Hanne Kristiansen till Aftonbladet.

De andra barnen hade redan ätit upp upp men förstod snabbt att även deras burgare kan ha haft oönskat innehåll. Illamåendet infann sig.

– Vi sprang till toaletten allihop och satte fingrarna i halsen, säger hon.

1 av 2 | Foto: Hanne Kristiansen
Analysen visade att det var en daggmask.

Skickades på analys

Hanne är utbildad kock och jobbar i kök. För henne var det viktigt att höra av sig direkt till restaurangen för att berätta vad som hänt – men tyckte att de var mer intresserade av att kompensera henne än själva maskproblemet.

Till slut ombads hon att ta med hamburgaren och masken till restaurangen.

Maten skickades på analys och restaurangchefen sa att hon skulle kontakta den norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Mattilsynet, enligt Hanne. Några dagar senare kom en rapport med svaret.

– Hon berättade att det var en daggmask. Eftersom de inte är ute så här års så menade hon att den måste ha kommit från mitt hus eller någon av mina krukväxter. De tog inget ansvar alls. Jag förstår inte hur en daggmask ska ha kunnat hoppa från jorden i mina krukor till två hamburgare, säger hon.

Svårt att förklara

Mcdonalds har också svårt att förklara hur maskarna hamnade i burgarna.

– Baserat på rapporten så kan vi inte förklara var masken kommer från. Vi vet att daggmask är ovanligt den här tiden på året. Vi kan inte förklara det på ett logiskt sätt, säger norska McDonalds kommunikationschef Veronika Skagestad till NRK.

Familjen är inte intresserade av att besöka restaurangen igen. Hanne är besviken på hur det hanterades.

– Det irriterar mig att de inte tog det på allvar. Det var en förfärlig upplevelse, säger hon.

Sedan maskincidenten uppmärksammats av lokaltidningen Sarpsborg Arbeiderblad blev Hanne Kristiansen kompenserad. Hon fick då rosor och 200 kronor från McDonalds.

Publicerad:

LÄS VIDARE