Allt färre irakier smugglas in – men allt fler gömmer sig

Av: Karin Henriksson, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Människosmugglingen med Sverige som mål minskar, enligt Rikskriminalpolisen.

Samtidigt utreder tysk polis en härva där man försökt smuggla 57 irakier till Skandinavien.

Att få permanent uppehållstillstånd i Sverige har blivit betydligt svårare för människor från Irak, eftersom landet enligt Migrationsverket inte längre bedöms vara i väpnad strid. Andelen irakier som får permanenta uppehållstillstånd har minskat från 77 procent förra året till 25 procent i år.

”Strider mot FN-linjer”

Enligt Sveriges Radios Kaliber kämpar Sverige för att avvisa så många irakier som möjligt, stick i stäv med FN:s riktlinjer. I ett reportage i Kaliber på söndagen skildrades också att allt fler väljer att gå under jorden i Sverige efter sina avvisningsbeslut, något som leder till tragiska förhållanden för individerna och ett omfattande arbete för polisen. Att hitta de gömda flyktingarna kräver mycket tid och resurser.

Tätt ihopträngda

Att det blivit svårare för irakier att få uppehållstillstånd i Sverige har också lett till att allt färre smugglas in i landet. Men i lördags slog tysk polis till mot en svenskregistrerad skåpbil på väg mot den danska gränsen. Vid ratten satt en 49-årig irakisk man med svenskt uppehållstillstånd, och i lastutrymmet 31 irakier i åldrarna 15 till 30 år, tätt ihopträngda.

– De var väldigt medtagna och uttorkade, säger Hanspeter Schwarz vid Flensburgpolisen, till TT.

– Vi vet inte hur länge de suttit inlåsta i skåpbilen men troligen flera dygn. Ingen av männen behövde dock föras till sjukhus.

Skåpbilar stoppades

Natten till fredag gjordes ett nästan identiskt tillslag på Autobahn. En skåpbil som stoppades visade sig innehålla 26 irakiska män i åldrarna 15 till 34. Föraren, en 54-årig irakier med svenskt pass, greps.

– Vi vet att båda bilarna var på väg till antingen Sverige eller Norge, säger Hanspeter Schwarz.

Enligt Hans Knutsen-Öy, aktionsgruppledare på Rikskriminalpolisen, har människosmugglingen av irakier till Sverige minskat från omkring 1 500 personer per månad förra året, till cirka 400 i månaden nu.

Olika ligor

Enligt Hans Knutsen-Öy ligger flera olika ligor bakom smugglingen, som är en lönsam affär. Att smugglas till Sverige kostar omkring 150 000 kronor per person.

– Det rör sig om irakier som utnyttjar sina landsmän och som fraktar dem i kylutrymmen, på lastbilsflak och i hjulaxlar. Det är en fruktansvärt cynisk hantering, säger Hans Knutsen-Öy.

Publicerad: