Barnens frukt blev för dyr – då kom odlarna till hjälp

Skolfrukten gratis i EU – men inte i Sverige

När kommunen inte längre hade råd att köpa frukt till skolelevernas mellanmål ingrep de lokala handlarna och odlarna. Skolorna i Båstad får nu ett ton närodlade äpplen från en handelsförening.

För dyrt.

För två år sedan började kommunens skolor ge eleverna frukt varje förmiddag, som en energikick före lunchen. Men i årets budget drogs fruktpengen in, skriver Laholms Tidning.

Gåvan levereras i omgångar. På onsdagen ställdes kartonger med sammanlagt ett halvt ton äpplen i köket på Strandängsskolan.

Nästan en miljard kronor satsas på att ge gratis frukt och grönt till skolbarn i EU. Men svenska elever blir troligen utan EU-finansierad frukt.

– Min preliminära bedömning är att nyttan inte väsentligt överstiger kostnaden, säger jordbruks-minister Eskil Erlandsson (c).

Ministerrådet beslutade i går att satsa 90 miljoner euro om året på projektet. Men pengarna räcker inte till WHO:s rekommendation om 400 gram frukt och grönt per dag. Snarare handlar det om en frukt i veckan för de sex–tioåringar som omfattas.

TT