Publicerad:
Uppdaterad:

Barnens frukt blev för dyr – då kom odlarna till hjälp

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolfrukten gratis i EU – men inte i Sverige

När kommunen inte längre hade råd att köpa frukt till skolelevernas mellanmål ingrep de lokala handlarna och odlarna. Skolorna i Båstad får nu ett ton närodlade äpplen från en handelsförening.

För dyrt.
För dyrt.

För två år sedan började kommunens skolor ge eleverna frukt varje förmiddag, som en energikick före lunchen. Men i årets budget drogs fruktpengen in, skriver Laholms Tidning.

Gåvan levereras i omgångar. På onsdagen ställdes kartonger med sammanlagt ett halvt ton äpplen i köket på Strandängsskolan.

Nästan en miljard kronor satsas på att ge gratis frukt och grönt till skolbarn i EU. Men svenska elever blir troligen utan EU-finansierad frukt.

– Min preliminära bedömning är att nyttan inte väsentligt överstiger kostnaden, säger jordbruks-minister Eskil Erlandsson (c).

Ministerrådet beslutade i går att satsa 90 miljoner euro om året på projektet. Men pengarna räcker inte till WHO:s rekommendation om 400 gram frukt och grönt per dag. Snarare handlar det om en frukt i veckan för de sex–tioåringar som omfattas.

TT

Publicerad:
Publicerad: