"Problemet är att folk är sjuka i huvudet"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Lisa Magnusson om näthatet

Lisa Magnusson.

"Vad åtrår vi? Vi åtrår det vi ser varje dag", undervisar Hannibal Lecter i den gamla klassiska skräckfilmen "När lammen tystnar". Och visst, det har ju reklamen tagit fasta på – vi vet alla att ketchupen heter Heinz. Men uppenbarligen går det åt andra hållet också. För vad hatar vi om inte det vi tvingas stå ut med varje dag?

FAKTUM: Energin folk lägger på Blondinbella och Linda Rosing skulle kunna försörja hela Europa med el i 100 år. Och ja, SJÄLVKLART är jag bitter över att det inte är jag som står i centrum. Jag är en bystig blondin med blogg, så vad är problemet, era malliga as???!!!!11

Fast av själva hatet får förstås alla kvinnor på internet sin beskärda del, även jag. Och har man en blogg så kan man räkna med att den regelbundet kommer att patrulleras av minst två, tre pers som ser det som sin uppgift att hålla en nere på jorden. De roligaste är de där som verkar lida av både tourettes OCH stamning OCH dyslexi. De tråkigaste är de som gärna skulle vilja rocka loss men inte vågar, de som istället säger att man är dum och okunnig, väser ett aggressivt "lilla gumman" så nonchigt de bara kan.

En del tror att allt skulle lösa sig om folk inte kunde vara anonyma utan var tvungna att öppet stå för vad de tycker. Det vore ju onekligen en lösning på rätt många problem. Till exempel är jag säker på att Sverigedemokraterna skulle få väldigt mycket färre röster om vi tillämpade öppenhetsprincipen under nästa val. Men problemet är förstås inte anonymiteten i sig utan att folk är sjuka i huvudet. Och det spelar ju ingen roll om man får ett namn på hataren, "jaha så det är Sven Svensson, 56 år, från Hallstahammar som tycker att jag är ett litet luder" liksom. Vad skall jag göra med den infon?

Dessutom gillar jag anonymiteten, jag tycker att det är en av de stora poängerna med internet. Att man verkligen är fågelfri. De som vill ha mer övervakning och sånt där säger alltid att bara den som inte har rent mjöl i påsen har något att frukta. Men det är ju just det: INGEN normal mänska har väl rent mjöl i påsen. Och vad är förresten "rent mjöl" om inte bara en eufemism för "inget liv"? Säg mig den som aldrig skriver den sorts mejl som bör få stanna mellan fyra ögon, säg mig den som aldrig surfat in på suspekta sidor, säg mig den som aldrig någonsin behöver få vara ifred. Ja visa mig den personen och jag skall visa dig en person utan själ.

Nej, priset för att slippa hat skulle bli alldeles för högt, och det går aldrig riktigt att komma undan ändå. Det enda sättet vore väl att krypa ihop i ett litet hörn och andas mycket tyst tills man dör. Eller att bli man förstås. För jag är övertygad om att en stor del av näthatet bara är gammalt traditionellt kvinnohat som fått nytt syre. Men jag klagar inte. För jag är lika säker på att om det inte vore för att jag är kvinna så hade jag nog inte alls fått chansen att skriva för Aftonbladet. Det känns mycket fräschare med brudar, tycker media, vi är den nya Unga Mannen. Kanske är det därför alla retar sig så på oss.

Lisa Magnusson, 27, skriver krönikor för Aftonbladets Debatt-sajt.

Läs hennes blogg här.

Lisa Magnusson

ARTIKELN HANDLAR OM