Ingvar Oldsberg slår tillbaka: Har inte mobbat någon

Anklagas för att ha förnedrat människor på jobbet

Av: Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ingvar Oldsberg har tvingats lämna ”Bingolotto” med omedelbar verkan.

Personer han jobbat med tidigare under sin karriär uppger för Nöjesbladet att han förminskar, förnedrar och mobbar människor på jobbet.

– Han kan tillintetgöra människor och göra dem så små och odugliga som möjligt, säger en av personerna.

Ingvar Oldsberg anklagas för bland annat mobbning.
Foto: ROGER LUNDSTEN
Ingvar Oldsberg anklagas för bland annat mobbning.

Programledaren Ingvar Oldsberg har fått sparken från ”Bingolotto”. Anledningen är att den internutredning som genomförts visat på allvarliga arbetsmiljöproblem i tv-produktionen.

Själv har han kallat beskedet om att han sparkas för ett ”anfall ur mörkret”. Han uppgav i fredags att han inte vet vad de allvarliga arbetsmiljöproblemen är. Något han vidhåller under onsdagen. Folkspel, som driver ”Bingolotto”, har meddelat att de inte kan gå in på detaljer på grund av att situationen är ett personalärende.

Oldsberg har arbetat med tv i 50 år. Nöjesbladet har varit i kontakt med flera personer som jobbat nära Oldsberg under åren. De beskriver hur han skapade en otrevlig stämning på arbetsplatsen.

– Varje säsong utsåg han ett mobboffer, det kunde vara en studioman, en attributör, en redaktionsmedlem. Då skällde han på den personen under hela produktionen. Gärna inför andra, säger en person.

”Jag var rädd för honom”

Enligt en annan person kunde han skälla ut människor offentligt.

– Han gör bort andra människor medan han står stadigt kvar själv. Han förminskar och fimpar. Jag kände mig fimpad. Han kan tillintetgöra människor och göra dem så små och odugliga som möjligt. Han tappar aldrig ansiktet men han låter andra tappa ansiktet.

Personen uppger att hen kände sig rädd på jobbet.

– Jag var rädd för honom. Sedan började jag lära mig att arbeta med honom. Men jag var fortfarande väldigt obekväm. Ingen visste när han skulle hugga till. Han är extremt lynnig, säger hen och fortsätter:

– Han har förstört så mycket för många och framför allt för mig. Känslan av att jobba. Han tar ifrån en all form av självförtroende i rollen. Jag var ibland som ett darrande asplöv och visste inte: när kommer smockan?

Oldsberg: ”Det är inte sant”

Ingvar Oldsberg tillbakavisar uppgifterna om att han skulle ha utsatt personer han arbetat med för mobbning. Han har inte mobbat någon, anser han.

– Nej, säger han och skrattar. Det har jag aldrig någonsin hört talas om. Att jag skulle valt ut någon för att mobba. Det är så fjärran så fjärran. Det förekommer inte.

En person uttrycker att du valde ut olika personer som mobbades, det är ingenting du känner igen?

– Inte känner igen? Det är ju inte sant.

Du har arbetat med tv i 50 år, har du under någon produktion upplevt att folk har känt att de är rädda för dig eller att du skulle ha använt hårda ord?

– Nej, nej, nej. Det är vanliga arbetssituationer. Jag kan ju inte gå emot min egen uppfattning.

Varför tror du människor har den uppfattningen, att de känner sig rädda för dig på jobbet?

– Det kan jag inte förstå. Jag är gladast och positivast av alla. Jag ställer ju krav på mig själv och så ställer man ju krav på andra för att man ska kunna genomföra programmet över huvud taget. I den kravsituationen kanske det kan komma någon rädsla. Vad vet jag. Men jag har inte upplevt det.

Hur är du när du ställer krav?

– Det finns ingen generell linje över hur man är i det sammanhanget. Men jag tillhör den lättsamma typen. Det kan väl hända någon gång att det kan ha varit ett ord som varit för hårt. Men det har det ju varit från andra håll också, gentemot mig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN