Berlusconi: Femstjärnerörelsen är farlig

avTT

Foto: Alessandro Di Meo
Lega-ledaren Matteo Salvini (vänster) mötte pressen tillsammans med Silvio Berlusconi (höger).

Vinnarna i det italienska valet kommer inte bilda en gemensam regering, i alla fall om man får tro Silvio Berlusconi.

– Femstjärnerörelsen är en fara för landet, säger Forza Italia-ledaren, som vänder blicken vänsterut.

Silvio Berlusconi har tidigare haft handen utsträckt mot Femstjärnerörelsen, men efter ytterligare en veckas resultatlösa förhandlingar vänder han tvärt:

– Det är inte ett demokratiskt parti, det är ett parti för de arbetslösa, säger han, och tillägger att de "kan städa toaletterna" inom hans tv-koncern Mediaset.

Vägrar Silvio-samarbete

I parlamentsvalet den 4 mars blev populistiska Femstjärnerörelsen Italiens största enskilda parti, men högerkoalitionen som leds av främlingsfientliga Lega blev största block.

Femstjärnerörelsen kan tänka sig ett regeringssamarbete – om Lega avbryter det långvariga samarbetet med Forza Italia, partiet som leds av den tidigare premiärministern Silvio Berlusconi.

Femstjärnerörelsen profilerar sig som ett anti-korruptionsparti, medan Berlusconis karriär har åtföljts av mutanklagelser och sexskandaler.

Berlusconi föreslår nu att hans koalition ska vända sig till vänsterblocket i stället. Det socialdemokratiska mittenpartiet Demokratiska partiet är enligt honom "ljusår före" Femstjärnerörelsen.

"Tålamodet är slut"

Frågan är dock om Lega kommer att hålla Silvio Berlusconi om ryggen. Klart är att partiledaren Matteo Salvini är less på att förhandla.

– Mitt tålamod är slut, säger han.

– Jag kommer absolut inte att be om röster från PD. Jag beklagar att det finns de även inom mitten-högern som försöker förstöra saker, i stället för att bygga upp.

President Sergio Mattarella ska ge besked om fortsättningen efter helgen. Han kommer antingen behöva förmå Femstjärnerörelsen och Lega att samarbeta, eller hitta en bred överenskommelse om en opolitisk, teknokratisk regering som kan skriva om vallagarna och utlysa nyval.