Skolelever på klassresa möttes av utslagna män och hasch

Av: Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

Treorna på IT-gymnasiet i Kristianstad hade länge sett fram emot klassresan till Prag, som skolan hade bokat.

Men när de kom fram till vandrarhemmet möttes de av utslagna män på soffor – och knark på frukostbordet.

– Det var riktigt jäkla sjukt. Vi tänkte: Vart fan har vi kommit? berättar en av eleverna.

Sent på söndagskvällen kom treorna på IT-gymnasiet i Kristianstad äntligen fram till Prag, efter att ha suttit på en buss i fjorton timmar.

Men i stället för att svänga in på ett hotell i de centrala stadsdelarna som utlovat, fortsatte bussen istället ut mot ett mer nedgånget område flera kilometer bort.

1 av 3 | Foto: PRIVAT

– När vi satt i bussen och såg oss omkring såg det riktigt getto ut. Bussen körde in på en liten smal väg som såg riktigt skum ut, säger en av eleverna i klassen.

Hasch på frukostbordet

Vid ett-tiden rullade bussen fram till ett vandrarhem. När de 28 eleverna väl gick in i byggnaden, låg flera män däckade på en soffa med öl bredvid sig.

– Så såg vi hasch på frukostbordet. Vi visste att det inte var tobak, för det luktade inte det, säger eleven.

Men mardrömmen slutade inte där. När eleverna väl kom fram till sina rum var samtliga dörrar nedklottrade – och istället för riktiga sängar hade vandrarhemmets personal placerat träpallar med var sin madrass över.

– Det var riktigt jäkla sjukt. Vi tänkte: Vart fan har vi kommit? berättar eleven.

1 av 3 | Foto: PRIVAT

Lärarna försvann med busschauffören

På tal om personal fanns det mitt i natten ingen sådan på plats på vandrarhemmet. De lärare som hade ansvar för eleverna valde helt sonika att lämna området i taxi – utan eleverna.

– Busschauffören skulle sova i stan, så lärarna försvann med honom, säger eleven.

Upprörda över att ha blivit övergivna och oroade över var de hade hamnat tog klassen saken i egna händer och började ringa runt till alla möjliga hotell, hostels, vandrarhem och lägenhetsuthyrningar.

– Vi ville inte bo kvar där, det kändes inte säkert, berättar eleven.

Hittade till slut boende – två på natten

Vid två på natten lyckades de 28 eleverna äntligen hitta ett boende i centrala Prag – med plats för alla under ett och samma tak, vilket var ett krav för att alla skulle känna sig trygga.

På måndagsmorgonen återförenades klassen med lärarna – som kände stor ånger inför vad som hade hänt, samtidigt som de inte upplevde att de hade övergivit sina elever.

– De hade mycket skuldkänslor och sa att de skulle göra allt för att kunna gottgöra det. De bad om ursäkt mycket och var väldigt ledsna över det som hänt, säger eleven.

Har ni kunnat njuta något av Prag nu?

– Definitivt, vi har haft väldigt kul ändå. Nu ska vi festa så mycket som möjligt och inte sova något, säger eleven.

Enligt Kristianstadsbladet har eleverna nu checkats in på ett pensionat – och den natt som de fick betala ur egen ficka när de lämnade vandrarhemmet lovar IT-gymnasiets rektor att skolan kommer stå för.

– Skolan tog sitt ansvar så fort det kom till min kännedom. Alla är nöjda och glada och har det trevligt i Prag, säger Helene Kjellgren till Kristianstadsbladet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN