Stulet 1600-tals mästerverk kan ha hittats – via maffian

avNiklas Eriksson

NYHETER

Mästaren Caravaggios tavla stals av rakbladsbeväpnade tjuvar från en kyrka i Palermo för närmare 50 år sedan.

Nu är italienska utredare 1600-talsverket på spåren – via ”bossarnas boss” och en omvänd maffioso.

År 1609 målade mästaren Caravaggio ett drygt 2,5 gånger 2 meter stort verk föreställande Jesus födelse. 360 år senare skars duken ur sin ram där den hängde i en kyrka i sicilianska Palermo.

Sedan dess ha tavlan varit försvunnen.

Nu uppger italienska utredare att jakten på målningen har fått nytt liv, skriver The Guardian.

1 av 3 | Foto: POLISEN
Ökända maffialedaren Gaetano Badalament.

Under torsdagen uppgav den italienska anti-maffia kommissionen att de tror sig ha spårat tavlan till Schweiz och att de är redo att ta kontakt med myndigheterna där i hopp om att kunna föra tillbaka målningen till Palermo.

Utredarna har genom ex-maffioson Gaetano Grado börjat nysta i tavlans rörelser sen den försvann. Grado har bland annat avslöjat att den ska ha hamnat hos den ökända maffialedaren Gaetano Badalament som också kallats ”bossarnas boss”, enligt The Guardian.

Badalamenti greps 1984 när en enorm heroinring avslöjades i New York. ”Operation Pizza” uppdagade hur Badalamentis maffiaorganisation smugglat in narkotika till ett värde av uppåt 16 miljarder kronor till USA.

Innan ”Bossarnas boss” dömdes till fängelse ska han dock enligt den avhoppade maffioson Gaetano Grado ha varit i kontakt med en konsthandlare – i Schweiz.

– Vi har samlat in tillräckligt med bevis för att inleda en ny utredning och ta hjälp av kollegor internationellt, då särskilt dem i Schwiez, säger Rosy Bindi, chef för den italienska anti-maffia kommissionen, enligt The Guardian.

Utredarna uppger att målningen av Caravaggio tros vara intakt – och att de hoppas kunna återföra den till Palermo.

– I dag har den här staden förändrats och vi kräver tillbaka allt som maffian tagit från oss, säger Palermos borgmästare Leoluca Orlando.

– Även om vi bara får tillbaka en liten del av den så är det att se som en seger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Maffia

Schweiz

USA