”Fröken Gift” skövlar regnskog lika stor som Frankrike

avMalin Nilsson

Ett område lika stort som Frankrike ska skövlas till marken i Amazonas.

Det bekräftade Brasiliens kommande jordbruksminister Tereza Cristina i en intervju med O Globo.

Hon kallas ”Fröken gift” av miljöaktivister. Den nyligen utnämnde jordbruksministern Tereza Cristina, 64, har varit ordförande för jordbrukslobbyn i kongressen i fyra år och är ökänd för sin kamp för att tillåta tidigare förbjudna cancerframkallande växtgifter i jordbruket, skriver DN.

1 av 3 | Foto: Andre Penner/TT
Bild från den brasilianska delstaten Para visar gränsen mellan den ursprungliga regnskogen och den avverkade

Skövlar i kritiserade området

Nu bekräftar Cristina att Brasiliens regering kommer öppna upp för skövling av Amazonas regnskog.

Det specifika området, som kallas Matobipa och är beläget i östra Brasilien, är med sina 731.734 kvadratkilometer större än Frankrike.

”Måste förklara hur det ligger till”

Samtidigt vill Tereza Cristina inte vidta hårdare åtgärder mot de jordbrukare som skövlar mer än lagen tillåter. Som lagen ser ut i dag får endast 20 procent av marken i Amazonas skövlas, men i vissa områden är kraven det omvända: jordbrukarna behöver i stället bara bevara 20 procent.

Den flytande lagstiftningen har gjort att jordbrukare som fuskar försvarar sig inför miljöverket genom att hävda att de inte förstår lagen.

– Innan du ger dig ut på marken och bötfäller måste du förklara för personen hur det ligger till. Först om personen sedan fortsätter kan man bötfälla, säger Tereza Cristina till O Globo.

Anklagelserna

Uttalandet har lett till att den blivande jordbruksministern anklagas för att ”ge fritt fram” för den illegala skövlingen och köra över urbefolkningens rätt till sin mark.

Det är inte första gången allvarliga anklagelser riktas mot Tereza Cristina.

Tidigare i år avslöjades att Cristina fått kampanjbidrag av den godsägare som nu står åtalad för att ha beställt mordet på urbefolkningsledaren Marcos Veron, som mördades för 15 år sedan. Checken på 75 000 kronor använde hon för att bli invald i kongressen 2014.

När Tereza Cristina var jordbrukssekreterare i delstaten Mato Grosso do Sul ingick hon i en grupp politiker som avslöjades ge skatteförmåner till JBS Friboi, Brasiliens största nötköttsexportör, i utbyte mot mutor. Guvernören sitter nu av sitt fängelsestraff för att ha tagit emot mutorna. Cristina själv nekar till inblandning.

Tereza Cristina tillträder som jordbruksminister 1 januari i samband med att högernationalisten Jair Bolsonaro installeras som Brasiliens nye president. Skövlingen av Matobipa inleds efter nyår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brasilien

Amazonas

AB Voice