Sköt snöskottare i huvudet – greps för att ha kidnappat 16-åring

Föräldrarna betalade summa till kidnapparna

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Pojken var bara 15 år när han sköt en snöskottare i Malmö med flera skott i huvudet.

Förra veckan rymde han från SIS-hemmet där han avtjänade sitt straff.

Nu är han gripen för att ha kidnappat en 16-åring i Västerhaninge i helgen, skriver Sydsvenskan.

Det var i februari 2017 som en snöskottande vaktmästare blev allvarligt skadad efter att ha blivit skjuten med flera skott i huvudet.

1 av 6 | Foto: Patrick Persson

Skjutningen skedde vid en fastighet nära Pildammsparken i Malmö när vaktmästaren var ute och saltade och röjde snö. Trots de livshotande skadorna vaktmästaren fick överlevde han mirakulöst.

Rymde från ungdomsvårdsanstalt

Polisen lyckades aldrig få fram ett motiv, men en då 15-årig pojke dömdes till tre års sluten ungdomsvård för det allvarliga mordförsöket.

Förra veckan rymde pojken, som hunnit fylla 17 år, från den slutna ungdomsvårdsanstalt där han vistats.

– Två ungdomar har genom hot mot personalen lämnat avdelningen och blivit upphämtade av en väntande bil, sa Pär Olsson, RLC-befäl polisregion Mitt, efter händelsen till Sydsvenskan.

Polisen jagade pojkarna och fokuserade framför allt på norra Stockholm, enligt Aftonbladets källor.

Men nu har 17-åringen gripits – efter misstanke om att han varit delaktig i att ha kidnappat en 16-årig pojke i Västerhaninge söder om Stockholm, rapporterar Sydsvenskan.

Föräldrar betalade summa

Enligt lokaltidningen Mitt i Stockholms uppgifter tvingades en förälder lämna pengar på en parkbänk i utbyte mot sonen.

– Föräldrarna betalade, men jag vill inte gå in på summan. Och jag kan inte säga var pengarna överlämnades, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen, till tidningen.

Polisen i Haninge skriver på sin Facebook-sida att 16-åringen var frihetsberövad natten mot lördagen i cirka tre timmar. Utredningen ledde polisen till ett område i närheten av en camping i Haninge, där fyra unga män greps. Men gripandet gick vilt till och flera polisfordon skadades och en polis skadades lindrigt.

Ett förråd intill en minigolfbana på campingen förstördes i samband med polisinsatsen.

Nu misstänks de fyra männen, inklusive 17-åringen och hans vän, för människorov, utpressning, misshandel och olaga hot. Tre av de inblandade häktades under tisdagen i Södertörns tingsrätt. Den fjärde personen har begärts häktad och en häktningsförhandling kommer att ske under onsdagen.

– Parallellt med häktningsförhandlingarna genomförs ett stort antal utredningsåtgärder vilka bland annat innefattar förhör med inblandade parter och teknisk utredning, säger kammaråklagare Frida Holmin.

Publicerad:

LÄS VIDARE