Veckans singlar: förnuft och känsla

Publicerad:
Uppdaterad:

MUSIK

SINGLAR En nästan orimligt populär Post Malone, en Markus Krunegård som slits mellan förnuft och känsla och en Molly Sandén med något större på gång.


Post Malone feat. Ty Dolla $ign
Psycho
Universal
HIPHOP Det gjordes bättre låtar förra året, men det går knappast att underskatta sprängkraften i ”Rockstar”.

Med sitt mörka beat, nihilistiska tema och sin klistriga refräng kommer låten i framtiden att definiera hur populärmusik lät 2017. ”Rockstar” har snart en miljard (!) spelningar på Spotify.

Sverigeaktuelle Post Malone – det blev nyligen klart att den 22-årige Texas-artisten gör en spelning på Sjöhistoriska museet i Stockholm i augusti – gästas på nya singeln av Ty Dolla $ign. Låten är producerad av Louis Bell (Justin Bieber, Lorde med flera).

”Psycho” är – trots sin mörka titel – lite mer chillmode än ”Rockstar”. Den bygger på ett luftigt beat och en repetitiv, nästan hypnotisk sångmelodi. Något att köra bil till när snön smält och lämnat plats för våren.Markus Krunegård
Ben kött & känsler
OJOY
POP Markus Krunegård är tillbaka efter fyra års solotystnad. I höst kommer nya albumet med den klämkäcka titeln ”I huvet på en idiot, i en bar på en ö, i ett hav, i en bar på en ö, i huvet på en idiot”.

Första smakprovet ”Ben kött & känsler” kommer med en underhållande pressrelease som består av ett samtal mellan artistens förnuft och känsla. I den framgår det – bland mycket annat – att Krunegård varit utbränd, att han gillar finska shoegaze-krautrockarna Teksti-TV 666 och att han själv tycker att nya singeln är ”grym, men kanske lite för lång”.

Över en bakgrund byggd till häften av syntar, till hälften av rock, strör han sin patenterat ordrika sång med en djärv vilja att varken väja för samtidsfrågor eller existentiella funderingar. Den fina känslan för popmelodier är också intakt. För mig hade låten gärna fått vara dubbelt så lång.Molly Sandén feat. Leslie Tay
Ditt sanna jag
Youmeh/Warner
POP Att Molly Sandén sluter upp med Leslie Tay känns uppfriskande på många plan. Den skånska r'n'b-artisten sätter sin prägel på låten – både som låtskrivare och sångare.

Produktionen är krispig men ändå påfallande torr och tillbakahållen. Och att Molly – som skrivit låten tillsammans med Leslie – kan äga en poprefräng kommer väl knappast som någon nyhet.

Ett lovande smakprov från kommande albumet ”Större”, som väntas i vår. Sandén spelar även tillsammans med bland andra Zara Larsson och Icona Pop på den turnerande endagsfestivalen Queens Of Pop i sommar.5 Seconds Of Summer
Want you back
Capitol
POP ”Efter att ha spenderat de senaste 5 åren på turné sedan vi var 16 år var det viktigt att vi tog tid att reflektera som individer”, hälsar 5 Seconds Of Summer.

Eh ja, det låter ju som en utmärkt idé.

Nu har den australienska kvartetten – som på typiskt pojkbandsmanér förkortas 5SOS – reflekterat färdigt. Redan 20 mars inleder de sin ”intima” världsturné på Debaser Strand i Stockholm och första albumet på tre år är på väg.

På singel nummer ett har 5 Seconds Of Summer en gång för alla droppat tonårspunken för att koncentrera sig på att vara ett pojkband. ”Want you back” låter som en Maroon 5-låt producerad av Max Martin.

Hjärtekross, fräknar på ryggen och rosor på kinden.


Publicerad:

LÄS VIDARE