EM-laget slår ifrån sig rumpkritiken

TT-SPORT

Kiev. En kul grej - eller vuxenmobbning?

Fotbollslandslaget är plötsligt indraget i en större samhällsdebatt om mobbning.

– Det är väldigt olyckligt det som hänt, säger landslagschefen Lars Richt.

När bilder på landslagets lek "gris", som slutade med att andremålvakten Johan Wiland straffades med några stenhårda skott på rumpan, kablades ut började det att koka på sina håll.

Antimobbningsorganisationen Friends var en av dem som var starkt kritiska.

– De är otroligt dåliga föredömen. De är ju hjältar för tusentals pojkar och flickor runt om i Sverige och jag tycker inte att de ska signalera att det här är okej, säger generalsekreteraren Lars Arrhenius till Expressen.

Landslagsspelarna är förvånade över reaktionerna på hemmaplan.

Pontus Wernbloom, en av "skurkarna", säger:

– Det var ingen mobbning över huvud taget. Det är ju en lek. Vi leker ju "gris" eller "apa" hela tiden, det handlar ju om att vinna. Det är ju frivilligt att vara med, och det sker ju efter träningen. Jag måste säga att jag förstår verkligen inte kritiken den här gången. Då är det betydligt mer mobbning det som hände Lustig, säger han.

Mikael Lustig drabbades av den virala kampanjen #hållenstolpe, efter att privatpersonen Fredrik Strömberg lade ut en bild på sig själv där han just höll en stolpe (som Lustig missade att göra vid Ukrainas segermål). Det växte till att hundratals personer lade upp en bild på sig själv med en stolpe och fick konsekvenser ända in i landslagsgruppen.

– Jag tycker det är mobbning. Det är dumt att hänga någon, och det är dumt att den här människan som startade allt får vatten på sin kvarn när medierna sprider det vidare. Men Lustig tar det coolt och garvar åt det, säger Wernbloom.

Och så kom den där rumpincidenten.

Inte heller Martin Olsson förstår de upprörda reaktionerna.

– Det är ju en kul grej! Alla som har spelat fotboll vet ju att man gör sånt, jag ser inga problem med det. Vi kommer göra det igen, kanske redan efter träningen i dag..., säger Olsson med ett leende.

Landslagschefen Lasse Richt var dock inte lika road.

– Det är självklart dumt att göra sådant. Men gris kör man innan och efter varje träning, men det är ingen del av träningen. Men vi vet om att spelarna är föredömen, och det är olyckligt att sådana bilder sprids ut, säger han.

TT:s utsände